VELIČINA JE VAŽNA!

UZNEMIRUJUĆI, ALI ZABAVNI VIDEO: Evo što bi se dogodilo da u Zemlju udari asteroid

NASA prati više od 10.000 objekata u svemiru. Prije više milijuna godina, jedan od tih objekata udario je u Zemlju i uzrokovao izumiranje dinosaura. Business Insider je, koristeći podatke NASA-e i Sveučilišta Purdue izračunao kakav bi utjecaj asteroidi različitih veličina imali na Zemlju, kada bi u nju udarili, i koliko bi to uništenje prouzročilo.

U ljudskoj povijesti još nije zabilježeno da je udarac meteora ikad ubio nekog čovjeka. Većina asteroida veličine manje od prosječnog automobila jednostavno sagore u atmosferi. Neki od njih mogli bi eksplodirati, što bi stvorilo udarni val koji bi bio dovoljno snažan da razbije prozore na kućama. Pritom bi se stvorio i toliko jak bljesak od kojeg bismo svi dobili opekline.

Veličina je važna

Asteroid veličine kuće Zemlju bi pogodio snagom jačom od one atomske bombe koja je bačena na Hirošimu. Takav bi asteroid i najviše nebodere sravnao sa zemljom.

Asteroid veličine dvadeseterokatnice uništio bi grad veličine Pariza, a za sobom bi ostavio velik krater.

NEMA RAZLOGA ZA PANIKU: Ogroman asteroid približio se Zemlji

VEĆI JE NEGO ŠTO SE MISLILO: Na Badnjak stiže još jedan ogromni asteroid

NASA PREDVIĐA: Na Noć vještica tik do Zemlje projurit će još jedan asteroid

Kada bi u Zemlju udario asteroid velik poput jednog nogometnog igrališta, s lica Zemlje bi obrisao jedan grad kao što je New York. Uzrokovalo bi to i snažan potres kojeg bi osjetili svi u okolici od 1.600 kilometara.

Asteroid širine gotovo jednog kilometra imao bi posljedice na cijeli svijet: takav bi uništio područje veličine cijele američke savezne države Virginia. Oblaci prašine pritom bi blokirali sunce, a kao posljedica toga, došlo bi do ozbiljne klimatske promjene.

Kada bi nas udario asteroid veličine Mount Everesta, to bi prouzročilo isparavanje svega što je u blizini, a tada bi nastao krater veličine čak 160 kilometara. Posljedica bi bilo izumiranje velike većine života na planeti Zemlji.

Idemo i korak dalje – kada bi asteroid veličine cijelog Londona udario u Zemlju, prouzročilo bi to potpuno izumiranje. Takav bi udarac usporio Zemljinu rotaciju.

Najveći poznati asteroidi veličine su cijelog Teksasa.

Srećom, nema nikakve šanse da nas takvi asteroidi pogode.

 

 

 

 

Povratak na Net.hr