U NJEMAČKOJ OD DANAS OBAVEZNO CIJEPLJENJE: / Obitelji koje ne žele cijepiti djecu traže provjeru ustanovnosti zakona

Podnositelji zahtjeva, a riječ je o četiri obitelji iz raznih njemačkih saveznih pokrajina,

1.3.2020.
14:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nekoliko obitelji s malom djecom podnijelo je u nedjelju pri Ustavnom sudu Njemačke hitni zahtjev za provjeru ustavnosti Zakona o obvezi cijepljenja protiv ospica koji je danas stupio na snagu. Uslijedile su i prve tužbe.

Podnositelji zahtjeva, a riječ je o četiri obitelji iz raznih njemačkih saveznih pokrajina, zaključuju da je novim zakonom o obveznom cijepljenju protiv ospica sve djecu pri upisu u vrtiće i škole, povrijeđeno ustavno pravo roditelja na slobodan odabir odgoja, pravo na ravnopravnost svih građana te ustavno pravo djece na tjelesni integritet.

U pripremi su i tužbe još nekoliko obitelji kao i liječnika koji u novom zakonu vide državno miješanje u odnos između liječnika i pacijenta. Roditelje podržava "Inicijativa za slobodni izbor cijepljenja" koja se bori za očuvanje dosadašnjeg propisa kojim se roditeljima samo preporučivalo cijepljenje njihove djece.

Njemačka vlada odlučila je uvesti obvezu cijepljenja zbog rasta broja oboljenja od ospica u školama. Prošle godine bilo je potvrđeno više od 500 zaraza ospicama. Roditelji koji ne budu ispunjavali obvezu cijepljenja morat će platiti novčane kazne i do 2.500 eura. Obvezi cijepljenja podliježe i osoblje u školama i vrtićima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali