U njegovu ideju nije vjerovao baš nitko. Danas je milijarder!

Mario Moretti Polegato, vlasnik svjetski poznate tvrtke koja proizvodi obuću i odjeću Geox, imao je neobičan životni put.

16.2.2014.
9:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kad je još bio dijete majka mu je rekla kako je baš on odabran. Otac mu je, naime, namijenio obiteljsku vinariju na sjeveroistoku Italije. To je bila ponuda kakvu nije mogao odbiti. Prihvatio je izazov i postao član obiteljskog tima, no ne zadugo.

Ideja se rodila dok je hodao po pustinji

Kada je otišao na jedan poslovni put u Reno, odlučio je posjetiti i pustinju Nevada. No, tijekom dugog hodanja njegovi su tabani postali toliko vrući, a cipele su bile toliko neugodne da je nožem morao napraviti rupe na njima, kako bi ih ohladio. I upravo taj čin bio je njegov životni okidač.

Uvjerivši se kako mu je postalo bolje sinula mu je odlična ideja – da proizvodi obuću koje će u isto vrijeme biti i vodootporna, ali koja će pritom i disati.

''Proveo sam tri godine radeći na patentu, no kada sam ga ponudio velikim tvrtkama, nitko nije bio zainteresiran. Nitko nije vjerovao u mene. No, nisam odustao od tog revolucionarnog projekta. Ideja je bila tako jednostavna'', ispričao je ovaj 62-godišnjak. Kad su ga svi poznati proizvođači obuće odbili tada 45-godišnjak odlučio je stvari preuzeti u svoje ruke i otići po kredit u banku. Pokrenuo je vlastiti biznis pod imenom Geox i nije požalio. Danas je milijarder.

Od pet radnika došao na 30.000

Na početku izgradnje svog carstva zaposlio je pet mladih ljudi bez ikakvog iskustva iz svog sela Biadene di Montebelluna te krenuo u poslovni izazov. Nije poznavao nijednog od njih. Danas njegova tvrtka Geox zapošljava 30.000 radnika (uključujući i ovih pet prvotno zaposlenih), a ima 1.300 trgovina širom svijeta.

Iako se Polegato prvotno orijentirao na obuću, širenje tvrtke je bilo nezaobilazno, pa danas proizvode i odjeću. Na burzi u Milanu pojavili su se prvi put prije 10 godina i prodali 29 posto dionica. Preostali postotak je zadržao Polegato. Iako je odmah na početku bilo jasno da će njegov biznis uspjeti jer je interes za njegovu obuću ubrzo postao golem, Polegato priznaje da je na početku krenuo dosta sporo i oprezno, radeći taj posao "kao hobi", dok je istovremeno obavljao i poslove u vinariji kako bi zaradio plaću.

Najveća greška i najbolja stvar koju je učinio

Kaže kako mu je najveća greška bila ta što je tri godine života potrošio pokušavajući prodati svoje patente, te danas žali što nije počeo sa svojim biznisom ranije. Kao dobru stvar naveo je odluku da odmah u 100 zemalja prijavi svoj izum. ''Morate zaštititi svoje ideje. Nakon 17 godina u tom poslu naš je proizvod još uvijek originalan'', rekao je šef Geoxa, koji je inače i član Europskog zavoda za patente te pomaže u procjeni nominacija za nagradu iz područja inovacija.

Proširili se na azijsko tržište

Kaže kako je europska kriza pogodila i njegovu kompaniju, no uspjeli su se reorganizirati. Tijekom prošle godine zatvorili su 116 trgovina u Europi, a još 68 im je u planu. No, orijentirali su se na novo tržište - Aziju, gdje imaju u planu otvoriti 400 prodajnih mjesta.

Odmor od gomile posla i opuštanje pruža mu vrijeme provedeno sa starim prijateljima i obitelji, uz čašu prošeka, kaže Polegato.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali