U GIBRALTARU UHIĆEN KAPETAN I PRVI ČASNIK IRANSKOG NAFTNOG TANKERA: / Sumnjiče ih da su prekrišili sankcije protiv Sirije

Image
Foto: Profimedia

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će se Britanija suočiti s "posljedicama" zbog zapljene iranskog naftnog tankera

11.7.2019.
20:44
Profimedia
Play logo

Policija britanskog teritorija Gibraltara uhitila je kapetana i prvog časnika iranskog naftnog tankera Grace 1 i sumnjiči ih da su prekršili sankcije protiv Sirije, navela je u četvrtak policija.

Uhićenja su uslijedila nakon sve većih napetosti s Teheranom, jer London optužuje iranske brodove da su u srijedu navečer pokušali blokirati jedan britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojicu indijskih časnika preslušavaju u glavnom stožeru policije malog britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske, objasnila je policija u priopćenju.

Glasnogovornik je rekao da oni za sada još nisu optuženi.

Dokumenti i aparati zaplijenjeni i pod analizama

Uhićenja su provedena u četvrtak nakon pretraživanja broda u sklopu kojih su dokumenti i elektronički aparati zaplijenjeni i analizirani, nastavlja policija u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod dug 330 metara kapaciteta 2 milijuna barela, Grace 1 su 4. srpnja zaustavile policija i carina Gibraltara uz sudjelovanje britanske Kraljevske mornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Gibraltara drže da je brod trebao isporučiti naftu Siriji, kršeći europske sankcije režimu Bašara al-Asada.

Vlasti mogu zadržati brod 14 dana, odnosno do 19. srpnja. Zadržavanje se može produžiti do 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran upozorava o kršenju međunarodnog prava

Iran je upozorio da se zadržavanjem tankera krši međunarodno pravo te kazao da se radi o nekoj vrsti pomorskog piratstva, te da taj tanker nije plovio prema Siriji.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će se Britanija suočiti s "posljedicama" zbog zapljene iranskog naftnog tankera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Britanska vlada je u četvrtak navela da su iranski brodovi pokušali u srijedu navečer spriječiti prolaz jednom britanskom tankeru u Hormuškom tjesnacu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je odmah demantirao bilo kakav sukob i tvrdi da u "posljednja 24 sata nisu imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim", navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo