NAJSRAMOTNIJI PORAZ / Tri razloga zašto je gubitak Hersona ključan: Osim nemogućih ciljeva, to je i osobno poniženje za Putina. Sada je najopasniji...

Image
Foto: Profimedia

Surovikin je i sam priznao da je postalo nemoguće zadržati grad uslijed silnih ukrajinskih napada

10.11.2022.
10:36
Profimedia
Play logo

Ministar obrane Sergej Šojgu najavio je povlačenje ruske vojske iz Hersona, jedinog regionalnog glavnog grada koji su zauzele od početka veljače 2022. godine. Objavu je napravio u pratnji Sergeja Surovikina, najnovijeg ruskog zapovjednika u ratu u Ukrajini.

Već se neko vrijeme raspravljalo o mogućem ruskom povlačenju iz Hersona. Moskva je posljednjih tjedana praznila grad, pri čemu je svoje elitne zrače trupe zamijenila mobiliziranim vojnim obveznicima, piše The Conversation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surovikin je i sam priznao da je postalo nemoguće zadržati grad uslijed silnih ukrajinskih napada, a povlačenje na zapadnu obalu rijeke Dnjepar prije zime pokazalo se kao jedina održiva opcija. Postoje tri razloga zašto je ruski gubitak Hersona ključan.

Image
'POVLAČENJE JE ILUZIJA' /

Nova Putinova strategija u Hersonu? 'Rusi su se prerušili u civile, zauzeli su njihove domove i iščekuju ulične borbe'

Image
'POVLAČENJE JE ILUZIJA' /

Nova Putinova strategija u Hersonu? 'Rusi su se prerušili u civile, zauzeli su njihove domove i iščekuju ulične borbe'

1. Ruski ciljevi sada izgledaju nemoguće

Herson je strateški važan. Riječ je o velikoj luci koja je usputna točka od dijelova regija Luhanska i Donjecka koje su pod ruskom kontrolom, preko poluotoka Krima i crnomorskih obalnih gradova pod kontrolom Ukrajine poput Odese.

Nakon neuspjeha da zauzme Kijev i nasilno promijeni režim, Moskva je promijenila svoje vojne ciljeve, naglašavajući da je novi oslobođenje Donbasa i povezivanje s "krimskim koridorom", blokirajući pritom Ukrajini izlaz na Crno more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, gubitak Hersona znači da ruske snage više nemaju uporište zapadno od rijeke Dnjepar za izvođenje ofenzivnih operacija. Također se nastavljaju povlačiti i na brzo izgrađene obrambene linije u blizini Mariupolja i Kahovke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prirodne obrambene barijere, rijeke djeluju u oba smjera: napuštanje teritorija preko Dnjepra usporava ukrajinsko napredovanje. S druge strane, onemogućuje ruskim snagama da napreduju duž obale Crnog mora, osim ako se tijek rata drastično ne okrene u korist Rusije – što je vrlo malo vjerojatan izgled.

2. Krim je sada u opasnosti

Ako Ukrajina ponovno uspostavi kontrolu u Hersonu, ceste prema Krimu postat će ranjive na udare ukrajinske dalekometne artiljerije i bespilotnih letjelica te će sposobnost ukrajinskih snaga da napadnu Krim biti još snažnija i značajnija. The Conversation piše da bi takav napad na Krim bio još značajniji nego onaj napad na Krimski most u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola Hersona također omogućava ukrajinskim snagama da se prerasporede oko Zaporižja prema Melitopolju, što bi ugrozilo Krim s istoka.

Što je još važnije, ukrajinska kontrola Dnjepra oko Hersona poništava jednu od rijetkih Putinovih pobjeda u Ukrajini: osiguravanje svježe vode za građane Krima. Ukrajina je uzvratila na rusko otimanje regije 2014. izgradnjom brane za barikadiranje Sjevernokrimskog kanala, koji je Krim opskrbljivao s oko 85% vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage uništile su branu dva dana nakon invazije 24. veljače, a Ukrajina sada ima mogućnost još jednom zaprijetiti opskrbi Krima vodom, a dugoročno gledano – i kontrolirati je. To postaje i moćna karta za pregovaračkim stolom u svakom budućem pokušaju rješavanja sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Poraz u Hersonu osobno je ponižavajući za Putina

Niz vojnih poraza i ovaj gubitak Hersona odražavaju slabosti i samog Putina. Za Rusiju je kontrola regije Herson ključna za zaštitu Krima, ali i za moguće pokretanje ruskih ofenzivnih operacija.

Ovaj poraz ismijava ruske tvrdnje o moći. Iako se u samoj Rusiji za vojne poraze pokušava okriviti ponajprije vojsku, Putinovi porazi se nastavljaju nizati i postaju ne samo neobranjivi, već i politički opasni. Inherentna ranjivost autokrata poput Putina jest da mogu kriviti oružani dio društva samo jedno određeno vrijeme.

Bez pažljivog upravljanja ili barem neke priče o uspjehu kao protuteže neuspjesima, opasno je stvarati neprijatelje od onih koji imaju najučinkovitija sredstva za izazivanje ili dovođenje u pitanje vođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena narativa od neuspjeha do uspjeha ono je što će Kremlj vjerojatno sljedeće pokušati pa bi uskoro Putin mogao predvidljivo – nasiljem. To podrazumijeva neselektivne napade na središta ukrajinskog stanovništva, na struju i vodu, kao i na drugu civilnu infrastrukturu.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo