NOVI IZAZOV ZA BIDENA / Tisuće migranata stigli su ispod mosta u Teksasu: Postavili su i improvizirani kamp

Američki predsjednik Biden odbacio je mnoge stroge imigracijske mjere koje je uveo njegov prethodnik Trump

17.9.2021.
7:21
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tisuće migranata stigle su pod most koji povezuje gradove Del Rio u Teksasu i Acuñu u Meksiku i na velikoj vrućini podignuli vrućini improvizirani kamp, postavljajući tako pred američkoga predsjednika Joea Bidena novi pogranični problem s kojim će se morati suočiti.

Temperatura se penje i do 37 Celzijevih stupnjeva, a hrane i vode ima vrlo malo pa su stotine migranata bile prisiljene prijeći Rio Grande i vraćati se u Meksiko kako bi se opskrbile osnovnim namirnicama koje, kako su rekli Reutersovim novinarima, ne dobivaju na američkoj strani.

Migranti su uglavnom s Haitija, ali ima i onih s Kube te iz Venezuele i Nikaragve.

Osigurani pitka voda i prijenosni WC

Teški uvjeti na granici odražavaju humanitarni izazov s kojim je suočen Biden, dok je broj uhićenih na granici najviši u zadnjih dvadeset godina. Američke vlasti uhitile su u kolovozu na meksičkoj granici više od 195 tisuća migranata, pokazuju vladini podaci objavljeni u srijedu.

Carinska i pogranična služba nije odgovorila na pitanje koliko se ljudi nalazi u kampu u Del Riu, a jedan je službenik Reutersu u srijedu rekao da se tamo nalazi oko 6 tisuća ljudi.

Pogranična patrola priopćila je da povećava broj osoblja u Del Riu kako bi osigurala "siguran i humani postupak". Za migrante su osigurani pitka voda i prijenosni WC-i, dodaje se u priopćenju.

Očekuje se još mnogo migranata

Američki predsjednik Biden, demokrat koji je dužnost preuzeo u siječnju, odbacio je mnoge stroge imigracijske mjere koje je uveo njegov prethodnik, republikanac, Donald Trump.

No, Biden se našao između pro-migrantskih skupina i nekih demokrata koji ga kritiziraju da ne čini dovoljno kako bi pomogao migrantima s jedne strane, i protivnika koji govore da je njegova politika potaknula ilegalnu imigraciju, s druge.

Del Rio se nalazi u okrugu Val Verde, koji je na izborima 2020. glasao za Trumpa. Neki stanovnici toga pograničnoga grada kažu da ih je savezna vlada napustila, kada je u pitanju pogranična sigurnost.

I migranti i meksički službenici kažu da se u idućim danima može očekivati još mnogo migranata.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali