SVAKI VOZAČ IMA OVAJ JAKO OPASAN PROBLEM U VOŽNJI: / Rješenja se dosjetila 14-godišnjakinja, nevjerojatno je jednostavno

Image
Foto: screenshot / YouTube

Koristeći relativno jeftinu i dostupnu tehnologiju, kakva se može naći u većini trgovina elektroničke opreme,

3.11.2019.
19:11
screenshot / YouTube
VOYO logo

Svaki vozač itekako dobro zna za problem prednjeg mrtvog kuta zbog čega se samo u SAD godišnje dogodi oko 840 tisuća prometnih nezgoda i nesreća, često i sa smrtnim slučajevima. Problem prednjeg mrtvog kuta stvara okvir karoserije oko vjetrobranskog stakla i prednjih prozora na vozilima.

Iako vozači mogu poduzeti mjere predostrožnosti poput ispravnog prilagođavanja sjedala te bočnih retrovizora, to ipak neće potpuno riješiti 'slijepe točke' u prednjem mrtvom kutu, a ovaj je problem riješila jedna 14-godišnja djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prednji okvir karoserije učiniti 'prozirnim'?

Koristeći relativno jeftinu i dostupnu tehnologiju, kakva se može naći u većini trgovina elektroničke opreme, 14-godišnja Alaina Gassler iz West Grovea u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji dosjetila se tako jednostavnog rješenja ovog problema. Radi se o tome da se instalira kamera okrenuta u smjeru koji bi pokrivao vozačev pogled, a onda projicirao sliku na unutrašnju stranu okvira karoserije automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ako se od okvira karoserije ne vidi prednji mrtvi kut, treba ga učiniti prozirnim. Uz malo podešavanja i pravljenja dijelova u 3D pisaču, Alaina je uspela projicirati ono što kamera snima pa da vozač "vidi" kroz karoseriju. Za ovu svoju inovaciju Alaina Gassler odnijela je prvu nagradu u projektu 'Povećanje sigurnosti u prometu otklanjanjem mrtvih kutova' te osvojila nagradu u iznosu od 25.000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo