'UZNEMIREN JE' / Stručnjak izrekao riječi koje će zaboljeti Vučića: 'S tim ubojstvima je bio početak iskazivanja onoga što u Srbiji postoji'

Image
Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell

'Sve dok Vučić nastavlja potiho ići laganim koracima u smjeru onoga što SAD kaže, do tada neće biti osude i nikakve reakcije', kaže vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović

29.5.2023.
10:29
Milos Tesic/ATAImages/Pixsell
Play logo

Govoreći o rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj, na kojima je u nedjelju ponovno pobijedio Recep Tayyi Erdogan, politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da je presudio dio glasova koji je prvom krugu otišao jednom nacionalističkom kandidatu.

''Tih pet posto se nekako raspodijelilo, ali se ne može govoriti da je cijeli nacionalistički dio Turske glasovao samo za Erdogana, jer se vidi da je i oporba dobila dosta'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSTAJE NA TRONU /

Bez iznenađenja u Turskoj: Recep Erdogan proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima!

Image
OSTAJE NA TRONU /

Bez iznenađenja u Turskoj: Recep Erdogan proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima!

Birači u Turskoj birali racionalno

Obućina smatra da su Turci odlučili glasovati za sigurnost, nazvavši to racionalnim izborom.

''Da je pobijedila oporba, vrlo vjerojatno bi došlo do nekih ozbiljnih strukturalnih poteškoća u Turskoj s obzirom da je struktura turskog društva u zadnjih 20 godina dosta orijentirana prema AKP-u (Erdoganova stranka) ili je dio stranačke strukture ili je usko povezan s njim'', istaknuo je.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović smatra da Erdoganova pobjeda neće ništa radikalnije i drugačije značiti za Balkan, nego što je bilo do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Balkan je daleko manje u Erdoganovu fokusu, nego druge važnije države. Unatoč uvriježenom mišljenju da je Turska strahovito jaka i ideološki i financijski Bosni i Hercegovini, to nije istina. Turska je tamo daleko iza europskih zemalja'', kazao je Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovu mišljenju, SAD od Turske neće moći očekivati neki veći oslonac i potporu, ali s druge strane radi se o provjerenom partneru, za kojega se zna kako "s njim igrati".

Sigurnosni stručnjak Mirko Bilandžić kazao je da se radi o specifičnoj moćnoj poziciji turskog predsjednika u geostrateškom smislu te da ne vidi moguće promjene stava oko pitanja ruske agresije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vučićeva moć ozbiljno je načeta'

Trojica analitičara u istoj su emisiji govorili i o prosvjedima u Srbiji protiv Aleksandra Vučića.

''Nažalost, ta masovna ubojstva koja su se događala u Srbiji, dokaz su da u Srbiji već dugo postoje duboki strukturalni socijalni problemi. Taj neposredan povod s tim dramatičnim ubojstvima je bio početak manifestacije, iskazivanja onoga što u Srbiji postoji, a to su duboke i strukturalne promjene unutar samog društva. Čini mi se da predsjednik Vučić, odnosno njegova moć s gotovo diktatorskim razmjerima u smislu apsolutnog kontroliranja svih procesa u Srbiji, ovime je ozbiljno načeta. Čini mi se da će taj proces tražiti i druge povode za dovođenje u pitanje te apsolutne Vučićeve pozicije i da on treba biti zabrinut'', kazao je Bilandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra i da je Vučić uznemiren, jer organizira protuprosvjede kako bi na taj način odgovorio građanima i oporbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapad računa na Vučića, zato šuti o prosvjedima

Vidmarović je istaknuo da je u Srbiji trenutačno upravo Vučić proeuropska snaga, koliko god to bilo čudno.

''On je zapravo jedina opcija danas na koju računa Zapad zbog toga što se ne zna tko u oporbi može ići njegovim smjerom i postoji pitanje tko bi podržao potiho, kao što to radi Vučić, neovisnost Kosova'', kazao je.

Zanimljivim smatra to što američka diplomacija, koja se inače ne srami dati javnu potporu oporbi ili prosvjednicima ili zaprijetiti sankcijama u slučaju nasilnog postupanja policije, ovoga puta u slučaju Srbije nije to učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

''Sve dok Vučić nastavlja potiho ići laganim koracima u smjeru onoga što Amerika kaže, do tada neće biti osude i nikakve reakcije. Vidimo da u situaciji s Kosovom državni tajnik Antony Blinken i veleposlanik SAD-a na Kosovu također osuđuju kosovsku stranu'', rekao je Vidmarović.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo