KORAK DO APOKALIPSE / Što je 'prljava bomba' i je li to nuklearno oružje? Evo odgovora na ključna pitanja o oružju o kojem priča cijeli svijet

Image
Foto: Profimedia

U javnom prostoru sve se češće spominje kortištenje takozvane prljave bombe, za koju Rusi govore da bi ih mogli iskoristiti Ukrajinci

24.10.2022.
19:40
Profimedia
Play logo

Ruski dužnosnici kazali su u nedjelju da Ukrajina planira koristiti takozvane "prljave bombe". Sky News pozabavio se ovom tematikom, a u veliko analizi donose ključne odgovore na pitanja koja se nameću nakon što se u javnom prostoru počelo spominjati ovo oružje.

Što je prljava bomba i je li to nuklearno oružje?

Prljava bomba je konvencionalna eksplozivna naprava koja je prožeta radioaktivnim materijalom. Poznata je i kao uređaj za radiološko raspršivanje (RDD), uključuje miješanje eksploziva (npr. dinamita) s radioaktivnim prahom ili kuglicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti se materijali tada šire po velikom području i mogu ostati u okolišu.

Prljava bomba nije nuklearno oružje te ne može stvoriti atomsku eksploziju.

Koliko bi štete mogla prouzročiti prljava bomba?

Do sada nije bilo zabilježenih slučajeva da je prljava bomba uspješno detonirana, ali bilo je dosta rasprava o njihovim mogućim učincima. Kada takav uređaj eksplodira, šalje radioaktivni materijal na veliko područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama eksplozija može prouzročiti štetu i ozljede, ali samo ljudi koji su vrlo blizu eksplozije bili bi izloženi dovoljnom zračenju da izazovu trenutnu ozbiljnu bolest, kažu američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Međutim, radioaktivna prašina i dim mogu se proširiti na veliko područje, onečišćujući okoliš i predstavljajući opasnost za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže Kremlj?

Posljednjih nekoliko dana Moskva upozorava da Ukrajina planira upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju kako bi izazvala razaranje za koje potom može okriviti Rusiju.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu iznio je te tvrdnje u razgovorima sa svojim kolegama u Britaniji, SAD-u, Francuskoj i Turskoj, ukazujući na "brzo pogoršanje situacije" u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li ruske tvrdnje o prljavoj bombi samo pokriće za vlastiti napad?

Optužbe o prljavoj bombi dolaze dok se ruske trupe povlače u južnoj Ukrajini u pokušaju da izbjegnu razbijanje, a ukrajinske snage gledaju na ponovno zauzimanje grada Hersona.

Sigurnosni stručnjak Philip Ingram za Sky News je rekao da govor o prljavoj bombi - koja nije nuklearno oružje - predstavlja odmak od prethodne retorike koja prijeti uporabom nuklearnog oružja dok Rusija pokušava testirati zapadne crvene linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s branom Nova Kakhovka?

Hidroelektrana i brana Nova Kakhovka nalazi se u južnoj Ukrajini, istočno od grada Hersona, i proizvodi značajne količine električne energije. Upitan što Rusija planirala, Ingram je rekao: "Kad bih imao osjećaj, rekao bih da je to nešto u vezi s branom Nova Kakhovka - ili otvaranje brane ili uništavanje brane i pokušaj stvaranja poplave u područje Hersona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAGRIZA GA RAK? /

Insajder iz Kremlja: 'Putinovi rođaci zabrinuti su zbog njegovih napadaja kašlja, stalne mučnine i nedostatka apetita'

Image
NAGRIZA GA RAK? /

Insajder iz Kremlja: 'Putinovi rođaci zabrinuti su zbog njegovih napadaja kašlja, stalne mučnine i nedostatka apetita'

To bi, kaže on, rezultiralo ogromnim poplavama kako se rijeka Dnjepar širi, ograničavajući sposobnost Ukrajine da napreduje i kupujući vrijeme za integraciju novopozvanih ruskih trupa u vojsku.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kirilo Budanov, međutim, pokušao je umanjiti učinak takvog udara. Tvrdi da bi to samo usporilo njegove trupe za oko dva tjedna - a također bi se obrušilo na Rusiju tako što bi poplavilo teritorij koji su oni okupirali.

Rusija: Snage pripremljene na djelovanje u uvjetima kontaminacije

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je pripremilo svoje snage za djelovanje u uvjetima radioaktivne kontaminacije, nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da planira detonirati 'prljavu bombu' - što je Kijev oštro zanijekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tjedana rastućih napetosti zbog prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina da će braniti "teritorijalni integritet" Rusije i nuklearnim oružjem, prva je to izjava Moskve o promjeni stanja pripravnosti njezinih snaga.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je zapadnim ministrima obrane u nedjelju da Moskva vjeruje da Ukrajina priprema detonaciju takve bombe, konvencionalnog oružja čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

Zapovjednik ruskih postrojbi za nuklearnu, biološku i kemijsku zaštitu Igor Kirilov, rekao je na brifingu za medije u ponedjeljak kako bi cilj takvog napada bio okriviti Rusiju za nastalu radioaktivnu kontaminaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina želi Rusiju prikazati kao "nuklearnog terorista", rekao je. "Cilj provokacije bio bi optužiti Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje na ukrajinskom vojnom poprištu i na taj način pokrenuti snažnu antirusku kampanju u svijetu, usmjerenu na potkopavanje povjerenja u Moskvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirilov je zaključio: "Ministarstvo obrane organiziralo je rad na suprotstavljanju mogućim provokacijama s ukrajinske strane: snage i sredstva stavljeni su u pripravnost za izvršavanje zadaća u uvjetima radioaktivne kontaminacije."

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo