Play ponuda

STARIJI ZAPOSLENICI - VIŠE RADE: / Najviše na poslu ostaju oni stariji od 55 godina, zvuči li vam ovo objašnjenje logično?

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

Najnovije statistike pokazuju da zaposleni u Njemačkoj često rade i do 48 sati tjedno a u pravilu najdulje rade stariji zaposleni

5.10.2020.
7:05
Profimedia/Ilustracija
Play ponuda

Za svakog desetog zaposlenog u Njemačkoj su prekovremeni radni sati pravilo. 9,7 posto uposlenih radi više od 48 sati tjedno pri čemu prosječni radni tjedan traje 41 sat, proizlazi iz redovitog godišnjeg izvješća pod nazivom "Kvaliteta rada" što ju objavljuje Savezni ured za statistiku iz Wiesbadena, piše DW.

Image
RADNI VIJEK MUŠKARACA I ŽENA IZJEDNAČIT ĆE SE TEK 2030.: /

Propisana je dob, ali i minimalni uvjeti za prijevremenu mirovinu

Image
RADNI VIJEK MUŠKARACA I ŽENA IZJEDNAČIT ĆE SE TEK 2030.: /

Propisana je dob, ali i minimalni uvjeti za prijevremenu mirovinu

Zanimljivo je da se broj radnih sati povećava sa starošću zaposlenog, najviše na poslu ostaju oni u starosnoj dobi između 55 i 65 godina. To se objašnjava činjenicom da su mnogi stariji uposleni na vodećim pozicijama koje su, u pravilu, povezana i s duljim radnim vremenom.

Vjernost poslodavcu

Prema istim statistikama gotovo četvrtina uposlenih u Njemačkoj redovito radi subotom a 12,3 posto nedjeljom. To je, s obzirom na činjenicu da trgovine nedjeljom u Njemačkoj ne rade, iznenađujuće visok postotak. Najviše zaposlenih nedjeljom radi u poljoprivredi i gastronomiji.

Ovo istraživanje je pokazalo još jedan zanimljiv podatak vezan uz radni život u Njemačkoj. 2019. je 44,3 posto zaposlenih kod svog aktualnog poslodavca provelo najmanje deset godina što je, s obzirom na fluktuaciju na modernom tržištu rada i mobilnost, iznenađujući podatak.

U Europskoj uniji najdulje vjerni svom poslodavcu ostaju zaposleni u Grčkoj i Italiji gdje 55 posto zaposlenih kod jednog te istog poslodavca ostaje dulje od 10 godina.

Play ponuda
Play ponuda