POSEBAN TRETMAN

SRAMOTNA ODLUKA HAŠKOG SUDA: Šešelj može izricanje presude pratiti iz Beograda

Presuda za ratne zločine haškom optuženiku Vojislavu Šešelju bit će izrečena i bez njegove nazočnosti 31. ožujka ove godine u 10 sati, priopćio je u srijedu Haški tribunal (ICTY) i pozvao Šešelja da do 22. ožujka pismeno izvjesti ICTY želi li pratiti izricanje presude posredstvom video veze iz Beograda.

U obrazloženju odluke ICTY-a navodi se da će presuda biti izrečena “unatoč odsustvu optuženog”, ali “ne zato što se njegova nazočnost ne zahtjeva”, već zato što on to odbija i “što srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju”.

NEMA SE NAMJERU VRATITI: Presuda Vojislavu Šešelju bit će objavljena 31. ožujka

Traži presudu napisanu na srpskom

Vojislav Šešelj je na priopćenje Den Haaga reagirao porukom da očekuje odluku tog suda na srpskom jeziku i da se neće očitovati ni bilo šta komentirati dok je ne dobije “u pisanoj formi i na srpskom”.

“Neću ništa komentirati dok mi ne dostave napismeno i na srpskom. Punih 13 godina sam se tako držao, to za mene ne postoji dok mi se ne pošalje na srpskom”, rekao je Šešelj.

Raspravno vijeće ICTY-a usvojilo je argument vlade Srbije da nije moguće ni prekidati niti u Den Hagu nastaviti Šešeljevo liječenje od tumora na jetri od kojeg, kako je ranije utvrđeno, boluje.

Taj argument, kako prenose beogradski mediji, službeni Beograd proslijedio je u povjerljivom dopisu Tribunalu koji je od srbijanskih vlasti ranije zatražio izvješće “o teškoćama koje bi pričinilo vraćanje Šešelja sa privremene slobode u Srbiji”, na kojoj je od sredine studenog 2014. godine.

IZRICANJE PRESUDE: Haški sud traži da ga dovedu, a Šešelj odgovara “Možda će me nositi, ali ja dragovoljno ne idem”

Odluka donesena većinom glasova

Raspravno vijeće je odluku donijelo većinom glasova uz jedno izdvojeno mišljenje  da “navedeni razlozi ne opravdavaju izricanje presude u odsustvu optuženog”.

Haški tribunal je Vojislavu Šešelju, koji se dragovoljno predao 24. ožujka 2003., sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana djela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

U pritvoru Haškog suda Šešelj je bio je do početka studenog 2014. kada je privremeno oslobođen zbog zdravstvenih razloga, uz obvezu Srbije da Šešelj bude na izricanju presude.

Tužitelji su u završnoj riječi u ožujku 2013. za Šešelja zatražili kaznu od 28 godina zatvora, dok je on, koji se branio sam, zahtijevao oslobađajuću presudu.

RATNI ZLOČIN: Srbija traži od Haškog suda da pričeka s presudom Šešelju do izbora

Pušten zbog tumora, a sada je ‘najzdraviji’

Prije nego je pušten na privremenu slobodu, Šešelju su liječnici u Den Haagu dijagnosticirali tumor na jetri, a 12. studenog 2014. se poslije skoro 12 godina vratio u Srbiju zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi, ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag, gdje mu ni nakon 11 i pol godina koliko je do tada trajao sudski proces, još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine.

U međuvremenu, nakon intenzivne terapije, Šešelj je sredinom siječnja 2015. ustvrdio da su zaustavljene metastaze raka na jetri, te da je on sad “najzdraviji na srpskoj političkoj sceni”.

BOLESTAN ZA HAAG, ZA FARMU TAMAN: Šešelj u reality showu pljuvao po Hrvatskoj

Povratak na Net.hr