OGLAS

pljačke i prosvjedi / Šokantna snimka policijske brutalnosti kruži internetom: Zbog smrti muškarca stotine ljudi diglo se na noge

Image
Foto: AP

Policija je ispalila suzavac i formirala ljudski štit kako bi spriječila prosvjednike da probiju ogradu oko policijske postaje

28.5.2020.
9:15
AP
VOYO logo

Druge večeri zaredom prosvjednici su se u srijedu navečer okupili u američkom gradu Minneapolisu,  nakon incidenta u kojem je uhićeni crnac preminuo tijekom nasilnog uhićenja, što je izazvao bijes i pozive na pravdu, a zatim i pljačke i sukobe prosvjednika s policijom tijekom noći.

Šef policije tog grada na sjeveru Sjedinjenih Država tražio je od prosvjednika da ostanu mirni, ali su tijekom noći izbili sukobi u kojima su prosvjednici zapalili trgovinu automobilskih dijelova i opljačkali drugu trgovinu u blizini policijske postaje u kojoj su radili policajci koji su sudjelovali u uhićenju Georgea Floyda koje je završilo njegovom smrću, a koji su nakon incidenta otpušteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je ispalila suzavac i formirala ljudski štit kako bi spriječila prosvjednike da probiju ogradu oko policijske postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana prosvjeda, a dan ranije, u utorak navečer, razbijeni su prozori policijske postaje, a policija je također bila prisiljena upotrijebiti suzavac i gumenim mecima.

Obitelj Afroamerikanca Georgea Floyda, (46), koji je umro nakon brutalnog uhićenja, o čemu viralan video kruži internetom, tražili su u srijedu da policajci koji su sudjelovali u njegovom uhićenju budu optuženi za ubojstvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova sestra Bridgett Floyd je izjavila na kanalu NBC da su joj ubili brata. 

"Vjerujem i nadam se ostvarenju pravde", izjavila je i dodala da njihovo otpuštanje "nije dovoljno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvorica policajaca koja su sudjelovala u Floydovom uhićenju otpuštena su u utorak, ali su na slobodi nakon pokretanja istrage.

Gradonačelnik Minneapolisa, Jacob Frey, zapitao se u srijedu "zašto osoba koja je ubila Georga Floyda nije u zatvoru". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Donald Trump je napisao na Twitteru da je tražio od FBI-a objašnjenje te "tužne i tragične smrti". 

Video snimka prilikom uhićenja pokazuje kako uhićeni muškarac govori policajcu koji ga stišće "da ne može disati", na što mu policajac uzvraća da ostane miran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne osobe iz javnog života osudile su neopravdano pribjegavanje nasilju prema crncima.

Crna senatorica Kamala Harris, bivša tužiteljica Kalifornije, osudila je "akt mučenja" i "javnu egzekuciju" u društvu koje je obilježeno rasizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo