GEOLOZI IMAJU KRIVCE

SNAŽAN POTRES UZDRMAO AMERIKU: Epicentar u blizini važnog naftnog čvorišta, evakuirali stanovnike

Potres procijenjene magnitude 5,0 pogodio je u nedjelju područje u blizini velikog naftnog čvorišta u američkoj saveznoj državi Oklahomi, oštetivši nekoliko zgrada, te su vlasti odlučile evakuirati dio stanovništva.

Epicentar potresa nalazio se 3,2 kilometra zapadno od Cushinga, gradića s oko 8.000 stanovnika, čvorišta naftovoda i važne točke za isporuku nafte.

Zasada nema dojava o ozlijeđenima niti o oštećenjima na naftnoj infrastrukturi, prema priopćenju nadležnih tijela Oklahome za sektor nafte i plina.

ZAŠTO SE ITALIJI STALNO DOGAĐAJU POTRESI? Bit će ih još, vodeći talijanski seizmolog objasnio zbog čega

Gradske vlasti Cushinga izvijestile su da je dio grada evakuiran zbog curenja plina i inspekcija na infrastrukturi.

Znanstvenici upiru prstom

Potres spada među snažnije koji su u posljednje vrijeme zabilježeni u Oklahomi. Po tumačenju geologa, pojačana seizmička aktivnost povezana je s proizvodnjom energije i u posljednje vrijeme izaziva sve veću zabrinutost.

Prije otprilike dva mjeseca isto je područje pogodio potres magnitude 5,6, među najsnažnijima u tom dijelu SAD-a. Većina potresa prirodne su pojave, ali znanstvenici već dulje vrijeme pripisuju slabija podrhtavanja tla vađenju nafte i plina,

U geološkom istraživanju objavljenom prošle godine sveučilište savezne države Oklahome konstatiralo je da su potresi povezani s praksom ubrizgavanja otpadnih voda od proizvodnje nafte u tlo. Tek je manji dio tih aktivnosti povezan s tehnologijom hidrauličkog frakturiranja, napominju autori istraživanja.

BANJA LUKA SE TRESLA: Pogodio ju potres od četiri stupnja po Richteru

Povratak na Net.hr