Hrvatska lagano korača prema turističkoj sezoni, a stranim turistima koji dolaze u našu zemlju prelazak preko granice treba bi biti olakšan digitalnim covid potvrdama koje služe kao dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativnom testu na koronavirus.

Prema trenutnoj uredbi, u Hrvatsku se može ući i bez testa već 22. dana nakon prve doze cjepiva (maksimalno 42 dana nakon prve doze, u slučaju AstraZenece najviše 84 dana nakon prve doze). Također, ta uredba govori kako nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa mora proći 14 dana.

Umjesto romantičnog vikenda - samoizolacija

Na putu prema Hrvatskoj, odnosno prema hotelu u Opatiji gdje su planirali provesti vikend, na granici je zaustavljen slovenski bračni par.

"Potkraj travnja prvi sam put cijepljen AstraZenecom. U petak, kada smo supruga i ja za vikend krenuli u hotel u Opatiji, cijepljen sam drugi put. Bez testa već idu i svi koji su samo jednom cijepljeni", rekao je Borut za zurnal24.

Da slovenski državljanin nije cijepljen drugom dozom uoči samog puta u Opatiju, ispunio bi uvjete za prelazak granicu jer je prošlo manje od 84 dana nakon prve doze. No, s obzirom na to da je drugi put cijepljen pred polazak, službenik na granici odlučio je da je podložan pravilu o cijepljenju dvjema dozama, kada za prelazak granice treba proći 14 dana od cijepljenja.

"Ovo je potpuna glupost jer zaštita koju sam dobio prvom dozom nije nestala s drugim cijepljenjem", požalio se Borut. Granični policajac odgovorio mu je da nije liječnik te donio rješenje o samoizolaciji.

Negativan test za prelazak granice

O navedenom slučaju oglasio se i MUP. "Ako je osoba cijepljena s dvije doze, a od druge doze prošlo je manje od 14 dana, osoba ne smije dostaviti potvrdu da su prošla više od 22 dana i manje od 84 dana od prve doze u slučaju AstraZenece, u slučaju Pfizera i Moderne u trajanju od najviše 42 dana", poručili su iz MUP-a.

Ako je od primitka druge doze prošlo manje od 14 dana, a od prve doze više od 42 dana, ili više od 84 dana u slučaju AstraZenece, osoba na granici mora pokazati negativan test.

"U petak smo večerali u hotelu, iako ako sad malo razmislim, vjerojatno uopće nisam smio jesti u blagovaonici. U subotu sam morao na test, koji se može napraviti samo od osam do deset. Bilo je oko 50 ljudi ispred mene, radila je samo jedna žena koja je uzimala briseve, tipkala rezultate, izdavala račune i vraćala novac. Bilo nas je toliko da je morala produžiti radno vrijeme", rekao je Borut.