Play ponuda

'Miris spaljenog mesa se još osjeća u zraku'

shimmer fallback

Dopisnik BBC-ja Paul Danahar ušao je u petak u selo Qubair u Siriji, nedaleko od grada Hame, gdje se u srijedu dogodio još jedan pokolj civila.

9.6.2012.
9:10
Play ponuda

Danahar je putovao s konvojem UN-a, a po dolasku u Qubair je napisao kako se u selu još osjeća miris spaljenog mesa. Oporba i Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) tvrde da su pokolj počinile prorežimske naoružane skupine 'šabiha', a režim opovrgava da se pokolj dogodio.

"Muhe su prve pronašle dokaze prije nego su UN-ovci došli. Zuje nad onim što su ostaci nekad male zajednice", napisao je Danahar u prvom tweetu po dolasku u selo.

"Prvu je kuću uništio požar, ali miris spaljenog mesa se još osjeća u zraku. Scena u kući do je još gora. Po sobi ima lokvi krvi. Komadi mesa leže rasuti po razbacanim stvarima", izvijestio je u iduće dvije poruke.

"Nije im bilo dovoljno što su izmasakrirali ljude. Pobili su i stoku. Njihove lešine trunu na suncu. Jedini trag gdje bi mogla biti tijela ubijenih urezana su u cestu. UN-ovci kažu da su vidljivi tragovi vojnih vozila", napisao je Danahar, zaključivši:

"Tko god je ovo učinio, možda je djelovao uslijed napadaja bezumnog ludila, ali pokušaji da se stravičan zločin prikrije su proračunati i jasni". UN-ovi promatrači procjenjuju, po dostupnim im svjedočenjima rijetkih preživjelih, da je u Qubairu ubijeno najmanje 55 osoba.

Inače, u petak su ponovno izbili oružani sukobi između snaga sigurnosti i pobunjenika u Damasku, čuli su se meci, a viđen je i gusti crni dim iznad grada.

Play ponuda
Play ponuda