POBUNA ELEKTORA

ŠEST ELEKTORA POTPISALO SPORAZUM: Hoće li spriječiti Trumpov dolazak na vlast?

Najmanje šest demokratskih elektora potpisalo je sporazum kojim će pokušati blokirati Donalda Trumpa od preuzimanja predsjedništva s 270 elektorskih glasova.

POLAKO, ON UOPĆE NIJE IZABRAN: Još uvijek je moguće da Donald Trump ne bude predsjednik SAD-a!

Iako je malo vjerojatno da će 37 republikanskih elektora promijeniti svoje mišljenje, toliko ih je potrebno, od ukupno 538, da bi se Trumpovo vodstvo obrisalo, piše Daily Mail.

Neodlučni elektori

Podsjetimo, u SAD-u se predsjednik bira putem elektora, a ne izravno glasovima građana, kojih je Hillary Clinton dobila 1,7 milijuna više od Trumpa. U većini saveznih država, elektori moraju dati glas za onoga koji je u toj državi dobio najviše glasova građana.

Tijekom proteklih 228 godina bilo je 157 takvih ‘nevjernih’ elektora koji su se predomislili. U 71 slučaju to se dogodilo zbog smrti jednog od kandidata. Čak i ako elektori uspiju blokirati Trumpa da dobije 270 od 538 glasova, Predstavnički dom Kongresa vjerojatno će ga ipak dovesti u Bijelu kuću.

Michael Baca jedan je od članova elektorskog tijela u Coloradu koji pokušava uvjeriti ostale da se udruže kako bi se izbjeglo Trumpovo predsjedništvo kad elektori predaju svoje glasove 19. prosinca.

‘Bivši sam američki marinac i smatram da glavne vrijednosti predsjednika moraju biti čast, hrabrost i posvećenost. Trump nema ništa od toga’, rekao je Baca.

Baca je demokrat i njegov je kandidat bio Bernie Sanders, no sad razmatra da se prikloni Mittu Romneyu ili Johnu Kasichu kako bi ga ostali elektori podržali. Čak i ako to ne uspije, kaže da je ovo početak ozbiljne reforme elektorskog sustava.

‘Ukinuti ovu zastarjelu, nedemokratsku praksu’

Drugi elektor koji nije želio da se njegovo ime objavi rekao je da, ako dođe do Kongresa, kontroverza i nesigurnost odmah bi prešli u političku oluju, a to bi prouzročilo da ljudi počnu razmišljati o takvoj reformi.

Nije još nije sigurno koliko će biti elektora koji bi se mogli predomisliti, no profesor političkih znanosti George Edwards rekao je da ih je i samo deset dovoljno da se privuče pozornost ljudi.

hilary-clinton

Gubitak Hillary Clinton zapravo je drugi put u pet predsjedničkih izbora u SAD-u da je jedan kandidat zapravo dobio više glasova birača, no zbog elektorskog sustava nije postao predsjednik.

U ovom se slučaju procjenjuje da je Hillary Clinton dobila 1,7 milijuna glasova više nego Trump, iako je onih elektorskih dobila 232, a Trump 290. Još se čeka 16 elektorskih glasova iz Michigana, no pretpostavlja se da će oni ići Trumpu. U Arizoni su elektori zatrpani pozivima i e-mailovima nezadovoljnih građana koji ne žele Trumpa za predsjednika. Slična je situacija i u Idahu, Michiganu i Georgiji.

US-ELECTIONS-FLA/HOUSE OF REPRESENTATIVES 1

Kalifornijska senatorica Barbara Boxer već je predložila prijedlog zakona kojim bi se ta, kako kaže, ‘zastarjela i nedemokratska struktura’, prekinula.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr