KRŠENJE SLOBODE MEDIJA

RUSKI NOVI ZAKON PRIJETNJA STRANIM MEDIJIMA: Bit će proglašeni stranim agentima

Rusko ministarstvo pravosuđa obavijestilo je medije Voice of America (Glas Amerike) i rusku podružnicu Radija Slobodna Europa/Sloboda da će ih vjerojatno zahvatiti novi medijski zakon o “stranim agentima”, prenose u srijedu ruske novinske agencije, pozivajući se na izvor iz ministarstva.

Ruski donji dom parlamenta je ranije u srijedu preliminarno odobrio zakon koji Moskvi daje ovlasti da strane medije koji djeluju u Rusiji proglasi “stranim agentima” i oni će biti dužni prijaviti od koga dobivaju sredstva te na što ih troše.

Glasnogovornica Radija Slobodna Europa/Sloboda u Pragu otkrila je da nije dobila nikakvu obavijest.

Voice of America nije još odgovorio na upite Reutersa, a njihova podružnica u Moskvi ne javlja se na telefon.

Ove tvrdnje nije htjelo komentirati ni rusko ministarstvo.

Ruski zastupnici usvojili su velikom većinom zakon kojim se omogućuje da se svaki međunarodni medij proglasi “stranim agentom”, što je odgovor Moskve na registriranje pod tim nazivom njezine postaje RT u SAD-u, izvijestile su ruske novinske agencije.

Zakon iz 2012. o “stranim agentima” primorava nevladine organizacije koje koriste financiranje iz inozemstva i bave se “političkom aktivnošću” da se registriraju pod tim kontroverznim nazivom koji podsjeća na naziv koji se koristio za vrijeme SSSR-a za disidente.

Povratak na Net.hr