Rusija je danas objavila da je s uspjehom testirala hipersonični krstareći projektil Cirkon, oružje za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da mu nema ravna na svijetu, javlja Reuters. Ministarstvo obrane priopćilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, stacionirane u Bijelom moru, letio sedam puta brže od zvuka i na koncu pogodio 350 kilometara udaljenu kopnenu metu na obali Barentsova mora.

"Taktičke i tehničke karakteristike Cirkona potvrđene su tijekom ovog testiranja", objavilo je rusko Ministarstvo obrane.

Taj će sustav postaviti na sve podmornice i brodove

Reuters piše kako neki zapadni stručnjaci propituju koliko je stvarno napredna nova generacija ruskog oružja, priznajući pritom da je te hipersonične projektile teško pratiti i presresti zbog njihove kombinacija brzine, mogućnosti manevriranja i visine. Rusija planira tim raketnim sustavom opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Putin je još 2018.godine, u jednom od svojih najratobornijih govora, najavio čitav niz novog hipersoničnog oružja rekavši da će to oružje moći dosegnuti gotovo svaku točku na svijetu i izbjeći američki raketni štit.

Sljedeće godine, Putin je zaprijetio da će rasporediti hipersonične projektile na brodove i podmornice izvan američkih teritorijalnih voda i djelovati ako SAD rasporede nuklearno oružje srednjeg dometa u Europi. Washington takvo oružje u Europi nije rasporedio, ali u Moskva smatraju da bi se to moglo dogoditi.