Play ponuda

ZASTRAŠUJUĆI RATNI PLANOVI / Na ruskoj državnoj televiziji raspravljali kako bi izgledalo zauzimanje baltičkih zemalja i Švedske

Image
Foto: Screenshot

Na ruskoj je televiziji emitiran prilog o ratnoj operaciji kojom bi Rusija zauzela baltičke zemlje, ali i dio Švedske

16.3.2022.
18:01
Screenshot
Play ponuda

Ruska državna televizija emitirala je prije godinu dana raspravu stručnjaka o zauzimanju baltičkih država, a u jeku invazije na Ukrajinu ona je ponovo postala aktualna.

Bivši visoki časnik iznio je zastrašujući scenarij za Putinovu vojsku koja bi zauzela zemlje NATO-a Latviju, Litvu i Estoniju, kao i dijelove neutralne Švedske, prenosi The Sun.

Tisuće vojnika NATO-a sudjeluju u vježbama u blizini ruske granice i izrađuju se planovi za stalnu prisutnost u istočnoj Europi.

'Ovako bi mogao izgledati scenarij'

Nakon stjecanja neovisnosti kada se Sovjetski Savez raspao, sve tri baltičke države pridružile su se NATO-u, no i dalje žive u strahu da Vladimir Putin planira izvrši destabilizaciju i invaziju, kao što je to učinio u Ukrajini.

Upravo je takav scenarij na ruskoj državnoj TV kanalu Rossiya 1 iznio pukovnik Igor Korotčenko, bivši član ruskog Glavnog stožera i zrakoplovstva, a trenutno pričuvni časnik. “Ovako bi mogao izgledati scenarij zauzimanja baltičkih zemalja”, rekao je pro-kremljanski stručnjak.

Koristeći karte na engleskom jeziku s označenim rasporedom snaga NATO-a, on u detalje opisuje scenarij invazije. "Na početku nanosi se masivan ruski radioelektronički napad jer svi NATO radari oslijepe i ništa ne vide", objašnjava.

'Zauzimamo švedski otok'

Crtajući na karti sve više i više crvenih linija, zatim se osvrće na to kako će Rusija nadjačati svoje neprijatelje.

"U tom trenutku na švedski otok Gotland slijeću ruski vojni zrakoplovi koji isporučuju protuzračne raketne sustave S-400 i obalne protubrodske sustave Bastion", objasnio je.

“Raspoređeni su, a da za sada nitko ništa ne zna i ne vidi. Zapad se pita: 'Zašto ne vidimo ništa? Što se dogodilo s našim radarima?", rekao je.

Švedska je tradicionalno bila neutralna, ali strah da bi Rusija mogla pokušati zauzeti strateški važan otok Gotland dovela je do toga da ojača svoje oružane snage.

Image
KRAJ RATA NA VIDIKU? /

Otkriven mirovni plan od 15 točaka, uključuje prekid vatre i povlačenje ruskih trupa

Image
KRAJ RATA NA VIDIKU? /

Otkriven mirovni plan od 15 točaka, uključuje prekid vatre i povlačenje ruskih trupa

'NATO će položiti oružje'

Korotčenko nastavlja objašnjavati da će se Rusi povući iz enklave Kalinjingrad prema koridoru Suwalki kako bi blokirali pristup pojačanjima iz Poljske. "Začuđeni Zapad i NATO znat će da Rusija proglašava zonu zabrane letova od 400 km", rekao je, dok voditelj programa odobravajući kima glavom.

Zatim nastavlja objašnjavati da bi "cijelo Baltičko more" tada bilo na meti ruskih snaga. Korotčenko je nastavio da će "onih nekoliko specijalaca Kanade, Velike Britanije, Njemačke i SAD-a, na Baltiku" biti "opkoljeni" ruskim zračnim snagama, a zatim "položiti oružje".

Scenarij završava tako što vlade novih baltičkih država obećavaju vjernost Moskvi, dok Švedska pristaje na trajnu neutralnost i zakup Gotlanda na 99 godina.

Program je izašao na ruskoj televiziji krajem prošle godine, ali ga je nedavno objavio savjetnik ukrajinske vlade Anton Geraščenko.

Strah od daljnje ruske akcije nakon invazije na Ukrajinu sada je potaknuo NATO da počne planirati ono što je njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg danas nazvao "novom stvarnošću".

Situaciju s ratom u Ukrajini možete pratiti iz minute u minutu OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda