KAOS U FRANCUSKOJ / Prosvjedi ne jenjavaju: U Parizu se zbog štrajka nagomilalo smeće, uklanjaju ga bagerima

Image
Foto: Profimedia
28.3.2023.
17:50
Profimedia
Play logo

Prosvjednici širom Francuske blokirali su u utorak željezničke pruge i autoceste i sukobili se s policijom u nekoliko gradova prosvjedujući protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegove jako nepopularne mirovinske reforme.

Jedan prosvjednik u Parizu rezimirao je raspoloženje javnosti transparentom na kojem je pisalo "Francuska je ljutita". "Mirovinska reforma katalizator je za ljutnju protiv Macronovih politika", rekla je na istom skupu 31-godišnja Fanny Charier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
macron izazvao 'lavinu' /

Novi štrajkovi u Francuskoj. Tajnik sindikata spreman razgovarati, ali pod uvjetom da se reforma 'stavi na stranu'

Image
macron izazvao 'lavinu' /

Novi štrajkovi u Francuskoj. Tajnik sindikata spreman razgovarati, ali pod uvjetom da se reforma 'stavi na stranu'

Vlada odbila novi zahtjev sindikata

Vlada je u utorak odbila novi zahtjev sindikata da suspendira i preispita mirovinsku reformu, koja će produljiti radni vijek za dvije godine, na 64 godine starosti, što je razljutilo sindikalne vođe koji ističu da vlada mora pronaći izlaz iz krize. Vlada je rekla da je spremna razgovarati sa sindikatima, ali o drugim temama, i ponavlja da ostaje čvrsto pri mirovinskoj reformi.

"Predložili smo rješenje... i ne može se tolerirati da smo ponovno odbijeni", rekao je čelnik sindikata CFDT, Laurent Berger, novinarima na početku prosvjeda u Parizu.

Macron tvrdi da je reforma potrebna kako bi državne financije bile uravnotežene. Sindikati i oporba smatraju da postoje i drugačija rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk prerastao u širi protest protiv Macrona

Milijuni ljudi prosvjeduju i štrajkaju od sredine siječnja protiv te reforme. No frustracija javnosti prerasla je u širi protest protiv Macrona. Prosvjedi su se intenzivirali nakon što je vlada nametnula mirovinsku reformu dekretom zaobišavši parlament.

U četvrtak, zadnji dan velikih prosvjeda, anarhisti skupine "Black Bloc" razbijali su izloge trgovina, autobusna stajališta i uništili jedan McDonald'sov restoran u Parizu, a sličnog nasilja bilo je i u drugim gradovima.  Riječ je o jednom od najgorih uličnih nasilja u zemlji zadnjih godina koje podsjeća na prosvjede "žutih prsluka" u Macronovu prvom mandatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam nasilan, ali razumijem one koji jesu'

U utorak, prosvjedi u nekoliko gradova počeli su ujutro mirno, ali su poslije izbili sukobi.  U zapadnom gradu Nantesu, zapaljen je ulaz u podružnicu BNP Parnibas banke. Zapaljen je i jedan automobil, a neki su gađali policajce vatrometom. Inače je prosvjed bio miran.

"Ja nisam nasilan, ali razumijem ljude koji odu tako daleko", rekao je 69-godišnji umirovljeni poštar Noel Cassin u Nantesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako samo odete i prosvjedujete, pjevate i jedete kobasice i tada se vratite kući nakon što ste propustili radni dan (a da niste postigli nikakve rezultate), to je uzaludno", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak manje prosvjednika nego prije

Prosvjednici u Rennesu na zapadu zemlje blokirali su obilaznicu i zapalili napušteni automobil. Na prosvjedima širom zemlje je po planovima trebalo biti raspoređeno 13.000 policajaca. Štrajkovi u transportu, zračnom prijevozu i energetskom sektoru i dalje otežavaju putovanja.  Studentski sindikat UNEF rekao je da su blokirani ulazi u 20 sveučilišta uključujući Sciences Po i dijelove Sorbonne u Parizu.

Na prosvjedima u Marseilleu i u drugim gradovima bilo je ipak manje prosvjednika nego prije. 

Charles de Courson, iz oporbene stranke Liot, rekao je da bi francuske vlasti trebale izvući pouku iz situacije u Izraelu gdje je vlada pod pritiskom javnosti stopirala kontroverznu reformu pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brda smeća na ulicama Pariza

Francuski glavni grad Pariz objavio je u utorak da će početi koristiti bagere za uklanjanje brda smeća s ulica zbog trotjednog štrajka radnika koji odvoze otpad. Preostalih 7000 tona smeća uklonit će se specijalnim vozilima, objavilo je gradsko vijeće. 

Međutim, velike količine smeća za sada još ne predstavljaju zdravstveni rizik za stanovništvo i nije se značajno povećao ni broj štakora, dodaju.  Grad je objavio da će ostati oprezan i da je u stalnom kontaktu s regionalnim zdravstvenim vlastima koje su također potvrdile da nema zdravstvene krize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulice čistilo 50 specijalnih vozila

Nakon policijskog naloga, odjel za prikupljanje otpada poslao je tijekom vikenda 421 kamion za odvoz smeća, a u ponedjeljak 158, dvostruko više nego inače. Osim toga, 50 specijalnih vozila čistilo je otpad s blokiranih ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Štrajk pogađa samo onaj dio Pariza u kojemu su lokalne vlasti odgovorne za prikupljanje otpada, dok u ostalim četvrtima to čini privatna tvrtka. Pariz je objavio da usmjerava svoje napore da ukloni smeće s rute pariškog maratona koji se održava iduće nedjelje.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo