'Procurio' dokument: Kako se lobira u Europskom parlamentu

Europski parlament (EP) odlučio je postrožiti propise o pakiranju i prodaji cigareta, ali još treba uvjeriti predstavnike svih članica u primjenu pravila.

5.12.2013.
7:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako je glavnu bitku duhanska industrija izgubila zato što je EP već prihvatio propise koji predviđaju veće natpise upozorenja i takozvane "slike užasa" (fotografije ljudskih organa kod kroničnih pušača na ambalaži), njemački list Süddeutsche Zeitung otkrio je detalje pritiska koji je duhanski lobi vršio na zastupnike. Objavili su tajni dokument koncerna Philip Morris, koji je u institucije Europske unije poslao čak 161 lobista, prenosi Deutsche Welle.

Tako je za svaku zastupnicu i zastupnika Europskog parlamenta izrađen profil o stajalištima i osobito o odnosu prema duhanskim proizvodima i pušenju. Onda se svaka zastupnica i zastupnik "obrađivao", čini se, svim sredstvima.

'Izdvojiti i izolirati'

Primjerice, u tajnom je dokumentu uz ime zastupnika kršćanskih demokrata Karl-Heinza Florenza pisao naputak kako ga treba "izdvojiti i izolirati". I doista: svaki dan ga se zvalo, primao je na desetke pisama, stotine e-mailova... Neki su bili ljubazni, mnogi s molbom, neki i bezobrazni. Uvijek iznova se spominjao argument nestanka radnih mjesta ako dođe do pada prodaje kad se budu objavljivali takvi natpisi upozorenja ili ako se budu morali objavljivati sastojci koji se stavljaju u cigarete. Zaključak mnogih tih poruka je bio da se time ograničava i sloboda građana i "što nam još sve želite zabraniti". Dok tako mogu još razmišljati i obični građani Europske unije, po nekim detaljima tih pisama može se vidjeti da ništa nije bilo slučajno. Koristile su se iste riječi, ponekad su bili isti čitavi odlomci i bili su identični stajalištima koje je zastupala i Udruga njemačkih proizvođača duhanskih proizvoda.

"Ova vrsta lobista je kuga za demokraciju", kaže Florenz otkrivajući da se u njegovom slučaju pokazalo kako je Philip Morris želio proširiti i krive, čak uvredljive informacije. "Oni su išli mojim kolegama s pogrešnim argumentima i tvrdili, pazite, Florenz je zao čovjek koji stavlja na kocku 100 tisuća radnih mjesta", priča Florenz.

Navod o 100 tisuća radnih mjesta koja su navodno ugrožena je tema za sebe. Tu brojku je "progutao" čak i njemački tabloid Bild, iako čitava duhanska industrija u Njemačkoj ne zapošljava više od 10 tisuća ljudi. Čak i ako se ubroje vlasnici kioska, trgovci i čak vozači kamiona koji prevoze duhanske proizvode, jedva će se doći do 40 tisuća.

U Bruxellesu i Strasbourgu ima više od 30 tisuća lobista

Philip Morris ne osporava da su dali izraditi profile zastupnika i da su angažirali 161 lobista, te ukazuju da su to dragovoljno objavili u Indeksu transparentnosti EU, gdje se evidentiraju osobe koje otvoreno zastupaju nečije ili nekakve interese. No, na koncu, sav njihov napor i golemi trošak koji je isprva izgledao da ima učinka na postupak odlučivanja, ovim objavljivanjem tajnih naputaka se okrenuo protiv njih. "Kad je objavljen taj dokument, preko noći je izaslanstvo Belgije prešlo na našu stranu. Onda se počelo okretati i izaslanstvo Irske, Francuske, iz svake zemlje oko 20, 30 posto predstavnika", tvrdi Florenz.

Inače, u Bruxellesu i Strasbourgu ima više od 30 tisuća lobista, a mnogi od njih imaju čak i iskaznicu za ulazak u zgrade Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijeli članak pročitajte http://www.dw.de/borba-lobija-duhanske-industrije-u-bruxellesu/a-17268399. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali