POVIJESNI SUSRET KOJI BI MOGAO PROMIJENITI SVIJET: / Kad se Trump i Kim sastanu u četiri oka, ovo su ključne stvari koje treba pratiti

Image
Foto: AFP
11.6.2018.
23:15
AFP
Play logo

Kada se sutra u tri sata u noći po našem vremenu po prvi put sastanu američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong Un, bit će sami, osim dva prevoditelja koji će im pomagati tijekom razgovora.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Sastanak u četiri oka pa radni ručak

Američki i sjevernokorejski dužnosnici sastali su se večer uoči tog sastanka u nastojanju da premoste jaz između dviju zemalja o načinu postizanja denuklearizacije korejskog poluotoka. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da delegacije ubrzano napreduju u pregovorima, no više će se znati nakon sastanka dvaju vođa. 'Sutra ćemo sa sigurnošću znati dijeli li i Kim Jong Un isto mišljenje s nama', rekao je Pompeo. Nakon što se Kim i Trump uoči sastanka pozdrave pred kamerama, povijesni sastanak će započeti u hotelu Capella. Nakon sastanka u četiri oka, Trumpovi savjetnik Mike Pompeo, šef osoblja John Kelly i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton će se pridružiti predsjedniku na proširenom bilateralnom sastanku i radnom ručku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatni sastanak dvojice čelnika dolazi nakon što se Mike Pompeo već dva puta sastao s Kimom. Oni će sutra ispisati povijest kad se prvi puta rukuju, no hoće li taj sastanak biti produktivan, tek ostaje za vidjeti. Do sada SAD nisu dale naslutiti da je postignut nekakav preliminarni sporazum sa Sjevernom Korejom o potpunoj denuklearizaciji koju Pompeo traži. No njegovi dosadašnji komentari nastojali su potvrditi visinu mjerila koje su SAD postavile kako bi Kim i Trump postigli sporazum. Pompeo je ponovio i da će SAD zadržati sankcije prema Sjevernoj Koreji sve dok ne dođe do potpune denuklearizacije. I dalje ostaje ključno pitanje hoće li Trump i Kim uspjeti premostiti jaz tog ključnog pitanja na ovom summitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Trump sve pokvariti?

SAD su dale do znanja da će za postizanje cilja biti potrebno i nekoliko sastanaka. Osim o denuklearizaciji, dvojica će čelnika razgovarati i o pitanju službenog završetka Korejskog rata te o normalizaciji odnosa dviju zemalja. SAD bi mogle od Sjeverne Koreje tražiti podatke o postojanju i lokaciji svih elemenata njihovog nuklearnog programa. Bijela će kuća prije povratka u SAD održati konferenciju za novinare kako bi obznanila javnosti kako je sastanak protekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnici, saveznici i stručnjaci iz Sjeverne Koreje već su se uznemirili Trumpovim najavama o tome da će slijediti svoj instiknt u razgovoru s Kimom. Američki je predsjednik odbio ponudu Japana za bolje usklađivanje pozicije uoči summita. Sada Trump planira održati sastanak s Kimom u četiri oka, tek uz dva prevoditelja. Zbog toga raste zabrinutost da bi mogao odlutati od pristupa koji je ranije dogovoren s američkim dužnosnicima. Analitičari kažu da je Trump iznimno instiktivan, djeluje intuitivno u pregovorima i nije osoba koja se posvećuje strategiji, koja čita i istražuje uoči nekog važnog sastanka, već on samo dođe i učini što poželi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav će biti govor tijela dvojice čelnika?

Play logo

Ovaj će sastanak već biti značajan marketinški potez za Sjevernu Koreju, koja je desetljećima tražila sastanak s američkim predsjednikom. No na Trumpu je da odluči koliko će prigrliti sjevernokorejskog diktatora. Govor tijela dvojice čelnika bit će pomno analiziran, pa će se u obzir uzimati fizički kontakt, izrazi lica i još mnogo toga kad se Kim i Trump budu sastali ispred hotela Capella u Singaputu. Hoće li se samo rukovati? Ili će Kim potaknuti zagrljaj, kao što je to učinio s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom? Ako to učini, kako će Trump reagirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se američki dužnosnici nadaju da je Kim spreman povesti Sjevernu Koreju u novom smjeru i složiti se s potpunom denuklearizacijom, i dalje se radi o bezobzirnom diktatoru odgovornom za brojna kršenja ljudskih prava, ubojstva članova obitelji i trošenje milijuna dolara za svoj nuklearni napredak, dok njegov narod živi u siromaštvu i gladi. Ako današnji sastanak dobro prođe, Trump je već najavio da bi mogao pozvati Kim Jong Una u Washington. No prije toga, već i sada bi se sastanak mogao produžiti na dva dana. Američki su dužnosnici već isplanirali sve za dvodnevni summit u slučaju da se dvojica čelnika dogovore za drugi krug razgovora. No za sada obojica u planu imaju povratak kući nakon sutrašnjeg sastanka.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo