Play ponuda

POKRET 'ŽUTIH PRSLUKA' POČEO SLABJETI: / Sedamnaesti vikend zaredom protestiralo manje od 30.000 ljudi

Image
Foto: afp

Macronova popularnost također se zadnjih tjedana popravila. Podržava ga 28 posto građana, osam postotnih bodova više nego u prosincu

9.3.2019.
20:55
afp
Play ponuda

Manje od 30.000 "žutih prsluka" prosvjedovalo je sedamnaestu subotu zaredom diljem Francuske nadajući se da će osnažiti prosvjedni pokret koji je počeo slabjeti, a potaknut je nezadovoljstvom zbog fiskalne i socijalne politike Emmanuela Macrona.

"28.600 ljudi prosvjedovalo je ove subote, a prošle ih je bilo 39.300, među kojima 3.000 u Parizu (4.000 prethodne subote, 2. ožujka)", priopćilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Tjedan dana do 'velike nacionalne rasprave'

Prosvjednici iz tjedna u tjedan osporavaju službene podatke o broju sudionika i tvrde da njihov pokret ne slabi, tjedan dana prije završetka "velike nacionalne rasprave" koju je predložila vlada kako bi saslušala zahtjeve i pronašla politička rješenja za taj socijalni prosvjed velikih razmjera.

U subotu ujutro na Elizejskim poljanama počeo je skup s ciljem da se "sve prosvjedne povorke spoje". Stotinjak "žutih prsluka" se ispred Slavoluka pobjede pridružilo sindikatima u "crvenim prslucima", zaposlenicima vrtića u ružičastom koji su se pobunili protiv reforme svojih subvencija za nezaposlenost i ženama koje su prosvjedovale za ravnopravnost, dan nakon Međunarodnog dana žena.

Na Elizejskim poljanama u Parizu zabilježeni su sporadični okršaji, a napeto sučeljavanje s redarstvenim snagama nastavilo se sve do predvečer.

Žele pojačati pritisak na Macrona

"Žuti prsluci" su si u ožujku postavili zadaću da se vrate zahtjevima s početka prosvjeda i pojačaju pritisak na Emmanuela Macrona.

Prosvjedi predviđeni za 16. ožujka, osamnaestu subotu prosvjeda, održat će se tako dan nakon završetka velike rasprave i trebali bi okupiti "u Parizu čitavu Francusku" s kojeg će se vladi uputiti "ultimatum".

Prosvjedi su se održali i u Bordeauxu, Lyonu, Toulouseu i u drugim manjim gradovima poput Puy-en-Velayja.

Prosvjedi su počeli u studenom zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo i prerasli u širi pokret protiv vlade koju se kritizira da je izgubila osjećaj za obične ljude. Macron je odustao od povećanja poreza na gorivo i u proračunu izdvojio dodatnih 10 milijardi eura za pomoć najsiromašnijima.

Prosvjedi su u prosincu prerasli u nerede, no zadnji skupovi su uglavnom mirni.

Polovica građana podržava ili simpatizira prosvjede

Prosvjede podržava ili simpatizira oko 54 posto građana, po ispitivanju Ifopa provedenom 7. i 8. ožujka za portal Atlantico. Sredinom veljače potpora je iznosila 50 posto, a najviša je bila 72 posto.

Macronova popularnost također se zadnjih tjedana popravila. Podržava ga 28 posto građana, osam postotnih bodova više nego u prosincu, po ispitivanju Ipsosa čiji su rezultati objavljeni 6. ožujka.

Play ponuda
Play ponuda