Prema inicijativi pod nazivom "Eat out to help out" koja je namijenjena pomoći ugostiteljskom sektoru, britanska vlada plaća 50 posto obroka pojedenog ponedjeljkom, utorkom i srijedom u kafićima, restoranima i pubovima.
Kancelar Rishi Sunak rekao je
kako su brojke posjetitelja nevjerojatne. Već prvi dan je bilo 19
posto više ljudi u odnosu na prethodni. Na ovaj program, piše
Agroklub, prijavilo se 83.068 ugostiteljskih objekata, a ta
brojka uključuje i lance brze hrane poput McDonald'sa i
KFC-a, kao i mnoštvo lokalnih pubova, restorana i kafića, a vlada
je za tu aktivnost izdvojila 500 milijuna funti.
Podaci pokazuju da je u travnju 80 posto ugostiteljskih
tvrtki prestalo s trgovinom te da je 1,4 milijuna radnih
mjesta bilo pod upitnikom. "Za sada ne
postoje ograničenja koliko se popusta može dobiti ni za
koliko ljudi, a oni vrijede samo za hranu i bezalkoholna pića.
Također, u to nije uključena dostava, već se mora jesti u
prostorijama objekata“, pojasnio je Sunak.
S druge strane, ima i kritika, naime, Institut za fiskalne studije procjenjuje da će ovakvi potezi biti od koristi onima koji imaju dovoljno novca da mogu jesti u restoranima, a borci protiv pretilosti smatraju da je riječ o davanju zelenog svjetla promociji brze hrane dok pojedini ugostitelji strahuju da će ovo dovesti do pomicanja izlaska na večeru ranije u tjednu i tako smanjiti zaradu koja je već vikendima.
No veliki problem diljem svijeta je i količina hrane, a u Kini, primjerice, da bi osvijestili građane i građanke, popularni pekinški restoran Quanjude provodi kampanju "Ne naručujte više nego što možete pojesti". Ovo je jedna od brojnih inicijativa koja se od prošloga tjedna provodi u toj zemlji nakon što je predsjednik Xi Jinping rekao da su takve prakse sramotne, pogotovo u vrijeme dok se svijet bori s pandemijom.
Lokalne udruge pozvale su restorane da nude manje porcije, dok su neki uveli i kazne za bacanje hrane. Jedan je restoran čak počeo vagati večere, ali se ubrzo povukao nakon što je naišao na žestoke kritike.
"Proaktivno smo reagirali", rekao je Wang Xiaoshan, generalni direktor poslovnice Quanjude u pekinškom okrugu Qianmen. Njegovi zaposlenici sada preporučuju gostima koliku količinu trebaju uzeti, a također ih mole da ostatke ponesu kući.
"Sretni smo što trenutno imamo dovoljne količine hrane i to bi trebalo tako i ostati. Pozdravljam ovu kampanju“, rekao je jedan od stanovnika.