PROCJENA RIZIKA

13 NAJOPASNIJIH ZEMALJA NA SVIJETU: Pogledajte kamo definitivno ne želite putovati

Tvrtka za procjenu rizika Verisk Maplecroft sastavila je popis zemalja s najvećim rizikom od nasilja i kriminala, točnije, popis najopasnijih zemalja svijeta, piše Business Insider.

Popis je uglavnom fokusiran na zemlje u kojima postoji velik utjecaj trgovine drogom, opasnost od otmica, pljački, iznuda i drugih aktivnosti koje uključuju nasilje ili vode do nasilja.

Svakoj je zemlji na popisu dodjeljena brojčana vrijednost rizika, a brojevi se kreću od 10, što znači nizak rizik, do nule koja predstavlja najveći rizik.

Možda i ne čudi da su najopasnije zemlje one na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi, gdje su ekonomije slabije razvijene, a politički je sustav halapljiv.Takvo okrženje pomaže u kreiranju klime u kojoj je nasilje prevladavajuće. Tako se, primjerice, Latinska Amerika našla na popisu zahvaljujući svojoj ulozi u globalnoj trgovini drogom.

U ovih 13 zemalja postoji ekstremna opasnost od nasilnog kriminala:

13. Nigerija (2,37)

NIGERIA-UNREST-ISLAMISTS
Boko Haram, NigerijaFoto: STRINGER

Najveće afričko gospodarstvo u posljednjih je nekoliko godina doživjelo napredak, no zbog prevladavanja terorističke skupine Boko Haram, u Nigeriji je opasnost od nasilja jako velika.

12. Kolumbija (2,31)

Kolumbija je jedna od glavnih zemalja za trgovinu drogom, a ta zemlja i proizvodi veliku količinu svjetskog kokaina. Zbog brojnih bandi za trgovinu i dilanje droge ova je zemlja također ekstremno opasna.

11. Libija (2,30)

gadafi
GadafiFoto: AFP

Nakon uništenja režima Muammara Gadafija 2011. godine, vakum moći se dogodio u Libiji a ta je zemlja postala i leglo aktivnosti ISIS-a.

10. Pakistan (1,98)

PAKISTAN-AFGHANISTAN-UNREST-TALIBAN-US
PakistanFoto: -

Zemlja u kojoj su raširene političke i vjerske tenzije, a česti su i teroristički napadi poput onoga u ponedjeljak, kad je militantna skupina napala vojnu bazu u regiji Kašmir.

09. Somalija (1,75)

SOMALIA-UNREST-CRIME-MEDIA

Somalija je jedna od najnestabilnijih nacija svijeta. Ta je zemlja središte epidemije piratstva koja je pogodila Indijski ocean u posljednjih nekoliko godina a također je i dom terorističkoj skupini al-Shabab.

08. El Salvador (1,55)

el-salvador-ubojstva

Smješten u srcu Srednje Amerike, El Salvadorom često haraju nasilne bande i krijumčari drogom. Prije samo manje od četvrt stoljeća u toj je zemlji završio brutalni 12-godišnji građanski rat.

07. Venezuela (1,46)

Poput Kolumbije, Venezuela je jedna od glavnih ulaza krijumčara droge u SAD. Gospodarstvo ove zemlje je kolabiralo otkako je 2014. pala cijena nafte, vodeći do nestašice hrane i osnovnih potrepština za većinu stanovnika. To je dovelo do porasta nasilja u Venezueli.

06. Honduras (1,44)

2015. je Honduras bilježio jednu od najvećih stopa ubojstava u svijetu. U toj zemlji dominiraju nasilne ulilčne bande.

05. Sirija (1,19)

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO
Alep, SirijaFoto: KARAM AL-MASRI

Rastrgana strašnim i iscrpljujućim ratom između pobunjenika i snaga predsjednika Bashara al-Assada, Sirija se suočava s velikom humanitarnom krizom. U velikim gradovima zračni napadi svakodnevno ubijaju velik broj ljudi. Gotovo pola milijuna ljudi ubijeno je otkako je u Siriji počeo sukob 2011. godine. Velika prisutnost terorističke skupine ISIS situaciju čini još težom.

04. Irak (1,19)

IRAQ-CONFLICT

Više od desetljeća nakon početka rata u Iraku, ta se nacija još oporavlja od sukoba. I u toj zemlji teroristi ISIS-a pogoršavaju stanje u određenim regijama, a u većini zemlje još uvijek ima puno nasilja.

03. Meksiko (1,17) 

MEXICO-CRIME-DRUGS-POLICE
Meksička policijaFoto: HECTOR GUERRERO

Kao središte za krijumčare droge između Sjeverne i Južne Amerike, Meksiko ima velikih problema s nasiljem. Snage sigurnosti trpe zbog smanjenog proračuna pa je općenita sigurnost smanjena.

02. Guatemala (0,72)

Poput El Salvadora i Hondurasa, Guatemala je srednjeamerička nacija pogođena industrijom krijumčarenja droge. U 2015. je u Guatemali prijavljeno 91 ubojstvo tjedno.

01. Afganistan (0,71)

afganistan
AfganistanFoto: AFP

Zemlja u kojoj ima daleko najviše nasilnih zločina definitivno je Afganistan. U toj zemlji pustoši i fundamentalistička islamistička grupa Talibana, a uz to je snažno prisutna i trgovina heroinom.

 

Povratak na Net.hr