EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE / Ove su četiri ključne stvari dovele su do divljanja cijena! Za jedan faktor kriva je Angela Merkel

Europska središnja banka u Biltenu je navela što je dovelo do porasta inflacije u Europi

23.9.2021.
16:40
Profimedia

Ukidanja privremenog smanjenja stope PDV-a u Njemačkoj jedan je od razloga za porast inflacije, odnosno porast cijena, koji je proteklih mjeseci zahvatio Europu, a posljedično tome u Hrvatsku.

Prema Ekonomskom biltenu Europske središnje banke, kojeg je HNB objavio danas, navedena su još tri razloga zbog kojih je u kolovozu inflacija porasla na 3 posto.

Četiri ključna razloga za rast cijena u Europi

"Očekuje se da je trenutačni porast inflacije ponajprije privremen, a uglavnom je posljedica velikog povećanja cijena nafte od sredine prošle godine, ukidanja privremenog smanjenja
stope PDV-a u Njemačkoj, odgođenih ljetnih rasprodaja u 2020. i troškovnih pritisaka prouzročenih privremenim manjkovima materijala i opreme", stoji u izvještaju.

ESB očekuje da bi tijekom 2022. godine ti "činitelji trebali oslabjeti ili se više neće uzimati u obzir u izračunu godišnje stope inflacije. "Pritisci na temeljnu inflaciju malo su se povećali. Kako se gospodarstvo bude nastavilo oporavljati, u srednjoročnom razdoblju očekuje se rast temeljne inflacije, koji će poduprijeti mjere monetarne politike Upravnog vijeća. Taj bi rast
trebao biti postupan jer će trebati vremena za postizanje potpune iskorištenosti kapaciteta u gospodarstvu, zbog čega se očekuje samo umjeren rast plaća", stoji u izvještaju Europske središnje banke te se dodaje kako pokazatelji "dugoročnijih inflacijskih očekivanja i nadalje rastu, ali još nisu na ESB-ovoj ciljnoj razini od 2 posto".

"Tu procjenu odražavaju makroekonomske projekcije stručnjaka ESB-a iz rujna 2021., kojima se predviđa godišnja stopa inflacije od 2,2 % u 2021., 1,7 % u i 1,5 % u 2023., što je revizija naviše u odnosu na prethodne, lipanjske projekcije. Predviđa se da će inflacija bez inflacije cijena hrane i energije prosječno iznositi 1,3 % u 2021., 1,4 % u 2022. i 1,5 % u 2023., što je također više nego u lipanjskim projekcijama", zaključuju iz Europske središnje banke u dijelu biltena posvećenom inflaciji.

Vujčić: 'Pola rasta inflacije je energija'

O inflaciji i rastu cijena u Hrvatskoj prije dva dana u RTL Direktu govorio je guverner HNB-a Boris Vujčić. "U ovom trenutku otprilike pola rasta inflacije je energija i sada u ljeto praktički je hrana, povrće i voće, zbog djelomično vremenskih uvjeta, slabog uroda", rekao je Vujčić te dodao da očekuje da će u Hrvatskoj inflacija na razini godine bili 2,2 posto.

Značajni dio te inflacije dolazi iz toga što su tzv. lanci ponude u svijetu u ovom trenutku poremećeni. Korona je sve to poremetila, sad imate kontinente na kojima ima puno kontejnera, neke zemlje na kojima ih nemate. Imate situaciju da je još uvijek putni promet, avionski, na vrlo niskoj razini i sve ono što je s putnicima letjelo u avionima, ne može letjeti…

Onda su poduzeća formirala jako velike zalihe koje nikad nisu imale i koja logistički predstavljaju problem, recimo u autoindustriji imate pune parkinge automobila do kojih ne možete doći u ovom trenutku. Sve to treba proći neko vrijeme da se raščisti i da se ponovno vratimo u ono što smo imali 2019. godine, jedan dobar mehanizam i onda će cijene lagano početi padati. Ja bih rekao da se neće dogoditi u sljedećih 6-mjeseci", prognozirao je Vujčić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali