'VEĆ NAS UBIJAJU' / Ova zastrašujuća pojava ubila je već 15.000 Europljana ove godine, a u budućnosti će biti još izraženija: Rekordi će tek padati?

Image
Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Ljeto 2022. bilo je najtoplije na Starom kontinentu otkad se provode mjerenja, što je prouzročilo brojne temperaturne rekorde i dramatične požare

7.11.2022.
20:41
Grgo Jelavic / Pixsell
Play logo

Najmanje 15.000 smrti u Europi izravno je povezano s velikim toplinskim valovima koji su u ljeto 2022. zahvatili kontinent, pokazuje nepotpuna procjena koju je WHO objavio u ponedjeljak, u prigodi COP27 o klimi. Ljeto 2022. bilo je najtoplije na Starom kontinentu otkad se provode mjerenja, što je prouzročilo brojne temperaturne rekorde i dramatične požare.

"Na temelju već objavljenih nacionalnih podataka procjenjuje se da je 15.000 ljudi umrlo upravo od vrućine u 2022.", istaknuo je u priopćenju ravnatelj europskog ogranka WHO-a Hans Kluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROJEKCIJE VIŠE NISU DOBRE /

Klimatske promjene utječu na obnovljive izvore energije. Stručnjak upozorava: 'Čini se da nisu dovoljni'

Image
PROJEKCIJE VIŠE NISU DOBRE /

Klimatske promjene utječu na obnovljive izvore energije. Stručnjak upozorava: 'Čini se da nisu dovoljni'

Brojke će rasti

Očekuje se da će taj broj, koji uključuje 4500 mrtvih u Njemačkoj, gotovo 4000 u Španjolskoj, više od 3200 u Velikoj Britaniji i tisuću u Portugalu, "rasti jer je više zemalja izvijestilo o prekomjernoj smrtnosti poveznoj s vrućinom", dodao je.

WHO tako ističe da je francuski zavod za statistiku INSEE prijavio 11.000 umrlih više u ljeto 2022. u odnosu na ljeto 2019. koje je prethodilo pandemiji covida, što se "vjerojatno" može protumačiti veoma velikim vrućinama kakve su vladale u lipnju i u srpnju.

Kako navodi WHO, ekstremne temperature su prouzročile smrt 148.000 ljudi u Europi u zadnjih 50 godina. Više od 10 posto tog broja odnosi se na 2022., u kojoj je prijavljeno 15.000 umrlih, a bez sumnje će ih biti i više kada se prikupe podatci za čitavu godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Klimatske promjene nas već ubijaju, ali odlučnim djelovanjem već danas možemo spriječiti veći broj umrlih", ističe UN-ova zdravstvena organizacija, dok se u Egiptu održava COP27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U UN-ovu izvješću objavljenom prošlog tjedna navodi se da se europski kontinent najbrže zagrijava i da bilježi više nego dvostruko veći porast temperature u odnosu na prosjek na planetu u zadnjih trideset godina.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo