OBJAVLJENA POVIJESNA SNIMKA: / Poslušajte zvukove helikoptera Ingenuity dok leti na Marsu: 'Ovo je iznenađenje'

Započinje tihom tutnjavom vjetra koji puše preko kratera Jezero, a nakon polijetanja može se čuti brujanje krakova dok se okreću pri gotovo 2400 okretaja u minuti

8.5.2021.
12:23
YouTube/Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

NASA-in rover Perseverance po prvi je put snimio niskofrekventno brujanje krakova helikoptera Ingenuity dok leti kroz rijetku atmosferu na Marsu. Svemirska agencija objavila je u petak novu snimku koju je snimio robot sa šest kotača za vrijeme izvođenja četvrtog leta, 30. travnja, ali ovaj put popraćnu audio zapisom, piše Science Alert.

Skoro trominutni videozapis započinje tihom tutnjavom vjetra koji puše preko kratera Jezero, gdje je Perseverance u veljači sletio u misiji traženja znakova drevnog mikrobnog života. Nakon polijetanja Ingenuityja može se čuti brujanje krakova dok se okreću pri gotovo 2400 okretaja u minuti na 262 metra kružnog putovanja.

Inženjeri misije nisu bili sigurni hoće li uopće zabilježiti zvuk leta. Marsovska atmosfera ima oko jedan posto gustoće planeta, zbog čega je sve mnogo tiše nego na Zemlji.

Zlatni rudnik za razumijevanje atmosfere

"Ovo je jako dobro iznenađenje", rekao je David Mimoun, profesor planetarnih znanosti na Institutu Superieur de l'Aeronautique et de l'Espace (ISAE-SUPAERO) u Toulouseu u Francuskoj, i znanstveni voditelj mikrofona SuperCam Mars. "Proveli smo testove i simulacije koje su nam govorile da mikrofon jedva hvata zvukove helikoptera, jer atmosfera Marsa snažno prigušuje širenje zvuka", dodao je.

SuperCam je instrument na Perseveranceu koji laserom cilja stijene iz daljine kako bi proučavao njihovo isparavanje uređajem nazvanim spektrometar koji otkriva njihov kemijski sastav. Također dolazi s mikrofonom za snimanje zvukova te tako pruža dodatne uvide u fizička svojstva proučavanih objekata. Mimoun je objasnio da će nova snimka leta Ingenuityja "biti zlatni rudnik za naše razumijevanje marsovske atmosfere".

Osim što su tiši, zvukovi koji se emitiraju na Marsu putuju sporije nego na Zemlji zbog hladnih temperatura, koje su na površini u prosjeku minus 63 Celzijevih stupnjeva. Brzina zvuka na planetu je oko otprilike 240 metara u sekundi, u usporedbi s oko otprilike 340 metara u sekundi na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali