NAPETA SITUACIJA

NUKLEARNA PRIJETNJA: Ovih devet država ima čak 15.395 nuklearnih bojevih glava

Europska sigurnosna situacija sve je napetija zbog pogoršanja odnosa između nuklearnih sila, Rusije i SAD-a te Indije i Pakistana, kao i prijetnji Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje ili ga rasporediti u Europi, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak, pozivajući te zemlje da smanje nuklearno oružje, vrate ga u skladišta i smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama.

Zastupnici u neobvezujućoj rezoluciji, usvojenoj većinom glasova, izražavaju veliku zabrinutost zbog sve gore sigurnosne situacije u europskom okruženju i šire, sve gorih odnosa između Rusije i SAD-a te Indije i Pakistana, kao i nedavnog jačanja sjevernokorejskih nuklearnih kapaciteta, objavio je Europski parlament.

‘Devet država posjeduje 15.395 nuklearnih bojnih glava’

Upozoravaju da je “u siječnju 2016. devet država – SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja – posjedovalo ukupno oko 15.395 nuklearnih bojevih glava.”

KIMOVA ATOMSKA BOMBA: ‘Da, Sjeverna Koreja izvela je najsnažniji nuklearni test do sada, ali nas puno više brine jedna druga stvar…’

ANALIZA FOREIGN POLICYJA: ‘Amerikanci i Rusi spremaju se za ‘sudnji dan’, svijet je osuđen na propast!’

Zastupnici su zabrinuti zbog “ruskih nuklearnih prijetnji (…), njeznih izjava koje pokazuju sve veću spremnost da upotrijebi nuklearno oružje i (…) razmatranja mogućeg raspoređivanja nuklearnog oružja na nova područja u Europi”, kaže se u rezoluciji.

CROATIA-ENLARGE-EU-DIPLOMACY-BALKANS

Zabrinjavajuće ruske vojne vježbe

Zastupnici navode zabrinjavajuće primjere ruskih vojnih vježbi u kojima se simuliralo korištenje nuklearnog oružja protiv Poljske, tvrdnje visokih ruskih dužnosnika da Rusija ima pravo postaviti nuklearno oružje na Krimu i rasporediti raketni sustav Iskander koji može nositi nuklearne bojne glave u Kalinjingradu, u blizini Litve i Poljske.

SVIJET SRLJA PREMA NOVOM HLADNOM RATU? ‘Rusi zveckaju nuklearnim oružjem!’

Osuđuju također nedavni nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji 9. rujna, kojim je ta zemlja ponovno prekršila svoje međunarodne obveze. Zastupnici pozivaju Sjevernu Koreju da se “suzdrži od novih provokativnih poteza i odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa.”

Zastupnici naglašavaju potrebu jačanja borbe protiv širenja nuklearnog oružja, razoružanja i suradnje u civilnom korištenju nuklearne energije. Pozivaju nuklearne sile da smanje sve vrste nuklearnog oružja, smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama, kao i njegov operativni status te ga povuku u skladišta.

Zastupnici također pozdravljaju prijedlog da se 2017. sazove UN-ova konferencija na kojoj bi se dogovorio pravno obvezujući instrument za zabranu nuklearnog oružja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr