NE PRESTAJU PROSVJEDI U BJELORUSIJI: / Policija privela 135 demonstranata; Neki su nosili zastave sa simbolom oporbe

Image
Foto: Profimedia

Tijekom prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka bjeloruska policija privela je 135 demonstranata

13.12.2020.
17:23
Profimedia
Play logo

Bjeloruska policija privela je 135 prosvjednika koji su sudjelovali u današnjim demonstracijama, izvijestila je bjeloruska grupa za zaštitu ljudskih prava Viasna-96 (Proljeće 96.), dok se nastavljaju višetjedni prosvjedi, čiji sudionici traže ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjelorusiju, državu s oko 9,5 milijuna stanovnika, koju Rusija vidi kao tampon zonu prema NATO-ovim članicama, potresaju masovni prosvjedi još od 9. kolovoza, kada su održani predsjednički izbori na kojima je pobijedio Lukašenko. Njegovi protivnici tvrde da je glasanje bilo namješteno i traže Lukašenkovu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnome gradu Minsku i u ostalim bjeloruskim gradovima u nedjelju je održano više od 120 mimohoda. U nekima je sudjelovalo nekoliko desetaka prosvjednika, a u nekima njih više stotina, objavili su lokalni mediji.

Image
VRHUNAC NAPETOSTI U BJELORUSIJI: /

Policija ispalila hice upozorenja u zrak i počela privoditi prosvjednike

Image
VRHUNAC NAPETOSTI U BJELORUSIJI: /

Policija ispalila hice upozorenja u zrak i počela privoditi prosvjednike

Simbol oporbe

Neki su prosvjednici isticali bijele zastave s crvenom prugom po sredini, koje su simbol oporbe, izvikujući "Živjela Bjelorusija". Oporbeni čelnici su rekli da je u Bjelorusiji od početka prosvjeda u kolovozu do danas privedeno više od 30.000 ljudi.

Play logo

Lukašenko je na vlasti već 26 godina. Europska unija uvela je zabranu putovanja te je zamrznula imovinu gotovo 50 bjeloruskih dužnosnika, izražavajući tako neslaganje s održavanjem izbora za koje Zapad tvrdi da su namješteni, kao i zbog Lukašenkova obračuna s protivnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo