Play ponuda

NASILNI PROSVJEDI U EKVADORU OSTVARILI CILJ: / Vlada pod pritiskom vraća subvencije goriva

Image
Foto: MARTIN BERNETTI / AFP / Profimedia

Ekvadorska vlada vraća subvencije goriva kako bi zaustavila prosvjede

14.10.2019.
6:57
MARTIN BERNETTI / AFP / Profimedia
Play ponuda

Vlada ekvadorskog predsjednika Lenina Morena pristala je povući odluku kojom su ukinute subvencije goriva, te će osnovati odbor urođeničkih čelnika koji će raditi na novom zakonu, objavio je posrednik u nedjelju.

Predstavnik Ujedinjenih naroda u Ekvadoru Arnaud Peral objavio je kako su čelnici urođenika pristali zaustaviti prosvjede, što je velik napredak u sporu koji je pokrenuo 12 dana nemira u ekvadorskoj prijestolnici Quitu.

Image
VELIKI PROSVJEDI U EKVADORU: /

U neredima ubijeno najmanje četvero ljudi, stotine su ozlijeđene

Image
VELIKI PROSVJEDI U EKVADORU: /

U neredima ubijeno najmanje četvero ljudi, stotine su ozlijeđene

Najveći izazov u mandatu

Suočavajući se s najvećim izazovom u svom mandatu, koji je započeo u svibnju 2017., Moreno je ranije odbijao povući svoju odredbu o velikom smanjenju subvencioniranja goriva, potaknutu sklopom mjera štednje koje se provode u dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nakon ukidanja subvencija koje postoje već 40 godina cijene nekih goriva porasle su više nego dvostruko, a vlada je tvrdila da one narušavaju ekonomiju zemlje.

Uveden policijski sat

Moreno je u subotu uveo policijski sat kako bi smirio nasilne prosvjede u kojima su ozlijeđeni deseci prosvjednika i policajaca, a zbog nereda je morao preseliti svoju vladu izvan prijestolnice.

U petak je dobio potporu Washingtona koji je preko svog državnog tajnika Mikea Pompea istaknuo "napore" koje ulaže ekvadorska vlada kako bi "institucionalizirala demokratske prakse i provela nužne gospodarske reforme".

Play ponuda
Play ponuda