Play ponuda

NAJTOPLIJI IKAD: / Rujan postavio nove temperaturne rekorde

Image
Foto: Profimedia/Sciencephoto

Protekli mjesec bio je najtopliji rujan otkako su klimatolozi Europske unije počeli 1981. nadzirati kretanje temperatura, te predstavlja novi u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda

5.10.2019.
11:48
Profimedia/Sciencephoto
Play ponuda

Servis za klimatske promjene Copernicus (Copernicus Climate Change Service - C3S) izvijestio je u petak da je protekli rujan zabilježio za 0,57 stupnjeva višu temperaturu nego li je svjetski prosjek između 1981. i 2010.

Image
LIPANJ - NAJTOPLIJI MJESEC IKAD IZMJEREN NA ZEMLJI! /

'Visoke temperature bit će pravilo'; Evo što nas čeka idućih dana

Image
LIPANJ - NAJTOPLIJI MJESEC IKAD IZMJEREN NA ZEMLJI! /

'Visoke temperature bit će pravilo'; Evo što nas čeka idućih dana

Toplije čak i na Arktiku

U gotovo cijeloj Europi temperature u rujnu bile su veće od prosjeka i u najvećem dijelu kontinenta kiše su bile rjeđe od uobičajenog, objavio je C3S. No regije svijeta u kojima su zabilježene znatno više temperature od prosjeka bile su središnji i istočni dio Sjedinjenih Država, mongolski plato i neka područja Arktika.

Ledeni pokrivač na Arktiku bio je 36 posto niži nego što je to prosječno u rujnu, navodi C3S.

Srpanj i kolovoz ništa bolji

Copernicus - program Europske unije koji nadzire Zemlju i najvećim se dijelom oslanja na podatke prikupljene satelitom - ranije je objavio da je ovogodišnji srpanj bio rekordno najtopliji do sada, a kolovoz drugi najtopliji mjesec otkako se obavljaju promatranja.

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene.

Play ponuda
Play ponuda