JEZIV BIZNIS / Ovo je trenutno najopasnija roba na svijetu, a putuje preko cijele planete: Teško je shvatiti um ljudi koji su ovime bave

'Beskrajan tok prljavih, rabljenih i nekvalitetnih rukavica koji dolazi u SAD, a savezne vlasti, čini se, tek sada shvaćaju ogromne razmjere', kaže jedan američki uvoznik medicinske opreme

24.10.2021.
13:53

Vreće za smeće pune iskorištenih medicinskih rukavica, do kojih su neke vidljivo zaprljane, a neke čak umrljane krvlju, razbacane su po podu skladišta na periferiji Bangkoka. U blizini je i plastična zdjela napunjena plavom bojom i u njoj nekoliko rukavica.

Tajlandski policajci i zdravstveni radnici, koji su na prepad upali u jedno takvo skladište, kažu da su radnici migranti pokušavali prebojati te rukavice kako bi ponovno izgledale kao nove, piše CNN koji je o ovom slučaju snimio i reportažu.

'Dolazi ogromna količina loših proizvoda'

Na Tajlandu postoji još mnogo sličnih skladišta u kojima se radi isto - prebojavaju rabljene medicinske rukavice. Višemjesečna istraga CNN-a otkrila je da su deseci milijuna krivotvorenih i rabljenih nitrilnih rukavica stigli u SAD, a to je samo vrh ledenog brijega. Vlasti SAD-a i Tajlanda provode kriminalističke istrage, a stručnjaci kažu da je riječ o "trenutno najopasnijoj robi na Zemlji".

"Dolazi ogromna količina loših proizvoda", kaže Douglas Stein, jedan od američkih dobavljača medicinske opreme. "Beskrajan tok prljavih, rabljenih i nekvalitetnih rukavica koji dolazi u SAD, a savezne vlasti, čini se, tek sada shvaćaju ogromne razmjere", dodaje.

'Na nekima su bile krvave mrlje'

U veljači i ožujku ove godine jedna američka tvrtka upozorila je Carinsku i graničnu zaštitu te Upravu za hranu i lijekove da je od jedne tvrtke s Tajlanda primila pošiljke napunjene nestandardnim i vidljivo zaprljanim rukavicama. Pa ipak, tajlandska tvrtka uspjela je idućih mjeseci isporučiti još desetke milijuna takvih rukavica.

"Radilo se o korištenim rukavicama. Na nekima od njih bile su mrlje od krvi, a na nekima datumi od prije dvije godine. Nisam mogao vjerovati svojim očima", rekao je za CNN Tarek Kirschen iz Miamija, čija tvrtka je uvezla dio tih rukavica.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali