DRŽAVA K'O MJENJAČNICA

MONETARNI KAOS: Sve zemlje na svijetu imaju po jednu valutu osim ove koja ih ima – devet!

Uobičajeno je da države imaju po jednu službenu valutu, no u Zimbabveu se ravnopravno koristi čak njih devet. Tomu je tako otkako je tamošnja vlada suočena s ekonomskim krahom, hiperinflacijom i nemogućnošću dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom odlučila 2009. povući iz opticaja dotadašnju nacionalnu valutu dolar.

U međuvremenu je vlada odlučila, uz američki i australski dolar, uvesti i južnoafrički rand, euro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijsku rupiju te bocvansku pulu, piše Klix.ba.

Svaki dio države preferira drugu valutu

“Većina valuta postoji u svrhu trgovanja. Pedeset posto naše trgovine odvija se s Kinom i Južnom Afrikom, tako da moramo dopustiti trgovinu u raznim valutama”, rekao je za CNN guverner tamošnje banke John Mangudya.

Na ulicama glavnog grada Hararea uglavnom se plaća američkim dolarima, no trgovci su prisiljeni primati i druge valute. U blizini granice s Južnom Afrikom i Bocvanom popularni su rand, pula i euro. No, popularnost randa nedavno je opala, nakon što je prošle godine “potonuo” za 30 posto.

IMA LI JOŠ NADE ZA SPAS?: Grčka u društvu Zimbabvea, Sudana i Kube

Izdavali novčanice od stotinu trilijuna dolara

Valutna kriza u Zimbabveu počela je 2000. godine, kada je vlada počela porvedbu agresivne zemljišne reforme, a predsjednik Robert Mugabe naredio oduzimanje zemlje farmerima porijeklom iz Velike Britanije i još nekih europskih zemalja. U međuvremenu je kombinacija sankcija i pada gospodarstva dovela najprije do hiperinflacije, a zatim i pada nacionlane valute, zimbabveanskog dolara.

Godine 2009. novac se tiskao takoreći svakodnevno, a izdavane su novčanice i od stotinu trilijuna dolara.

ZVUČI LI VAM POZNATO: Za 1 američki 35.000.000.000.000.000 starih dolara

ZIMBABWE-ECONOMY-CURRENCY

Povratak na Net.hr