RATNI ZLOČINI / Ministri pravosuđa na zajedničkom sastanku u Londonu. Tema: Potpora Haaškom sudu za uhićenje Putina

Image
Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

MKS je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda

20.3.2023.
7:29
Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
VOYO logo

Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastat će se u ponedjeljak u Londonu kako bi razgovarali o povećanju potpore Međunarodnom kaznenom sudu (MKS) nakon što je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

MKS je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem - pozvati ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tijekom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije", rekao je zamjenik britanskog premijera Dominic Raab.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s međunarodnom zajednicom, nastavit će osiguravati Međunarodnom kaznenom sudu sredstva, ljude i stručnost kako bi pravda bila zadovoljena", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija je obećala milijun funti MKS-u ove godine, a ministarstvo pravosuđa je priopćilo kako se očekuje da će druge zemlje obećati financijsku potporu tijekom konferencije u Londonu, čiji će domaćini biti Britanija i Nizozemska.

Sredstva će ići na obuku istražitelja za ispitivanje navodnih ratnih zločina, kao i na psihološku i praktičnu potporu žrtvama, priopćilo je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo