Play ponuda

Milijune humanitarnog novca trošili na oružje

shimmer fallback

Gotovo 100 milijuna dolara međunarodne pomoći koja se prikupljala u humanitarnoj akciji 'Nahranimo svijet' završilo je u rukama etiopijskih pobunjenika koji su kupovali oružje.

3.3.2010.
17:24
Play ponuda

Jedan od bivši vođa pobunjenika u Etiopiji ispričao je za BBC da su postavili svoje ljude kako bi na sastancima s humanitarnim organizacijama novac od donacija završio za financiranje njihove borbe protiv vladajućih.

U razdoblju od 1984.-1985. organiziran je niz humanitarnih akcija za pomoć gladnima u Etiopiji. Cijelu kampanju predvodio je muzičar Bob Geldof koji je ujedno idejni začetnik Band Aid kampanje i Live Aid koncerata.

Milijuni dolara slijevali su se u Etiopiju te, iako je spašen velik broj života, dobar dio tog novca završio je u rukama trgovaca oružjem.

Bivši pobunjenici i sugovornici BBC-ja ispričali su kako su novac predavali u ruke vođe pobunjeničke organizacije TPLF Melesa Zenawe, koji je 1991. postao premijer Etiopije.

Zenawi je još uvijek u premijerskoj fotelji i na upite novinara o navodnom iskorištavanju humanitarnog novca u vojne svrhe nije imao komentara.

Play ponuda
Play ponuda