IZBORI BEZ POBJEDNIKA / Macron nakon nekoliko dana tišine istupio: 'Francusku vladu moraju izgraditi republikanske snage'

Image
Foto: Profimedia

Čini se da je ova formulacija osmišljena da isključi Le Pen, ali također implicitno krajnje ljevičarskog vatrenog vođu Jean-Luca Melenchona

10.7.2024.
23:34
Profimedia
VOYO logo

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron stavio je u srijedu na francuski parlament odgovornost za pregovore o širokoj koaliciji, nakon što prijevremeni izbori nisu uspjeli dati većinu niti jednoj stranci, piše France 24. Macron je rekao da će imenovati novog premijera nakon što zastupnici budu imali "malo vremena" za pregovore o vladajućem programu, te da će sadašnja vlada u međuvremenu ostati na snazi.

On smatra kako će sljedeću francusku vladu morati izgraditi "republikanske snage" koje podržavaju vladavinu prava, ulogu Francuske u europskom projektu, nacionalnu neovisnost i parlamentarnu vladavinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je ova formulacija osmišljena da isključi Le Pen, ali također implicitno krajnje ljevičarskog vatrenog vođu Jean-Luca Melenchona. Francuski ljevičari uznemireni su zbog odbijanja predsjednika Macrona da odmah imenuje premijera iz njihovih redova. Inzistiraju da, kao najveći blok u novom sazivu Narodne skupštine sa oko 190 mjesta, imaju pravo na čelo buduće vlade izabrati nekog od članova Nove narodne fronte.

POGLEDAJTE VIDEO: Francuska podijeljenija nego ikad: 'Svi smo iznenađeni, ali sretni'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo