LIJEPE I OPASNE: / Diplomati upozoreni na 'prekrasne' kineske špijunke na sastanku G20

4.9.2016.
17:26
Thinkstock, Ingram Publishing
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stručnjaci za sigurnost u britanskoj vladi poslali su ozbiljna upozorenja članovima tima premijerke Therese May koji će sudjelovati na samitu u gradu Hangzhou, javljaju britanski mediji.

Seks, laži, dugovi i droga – hakeri mogu birati čime ucjenjivati

Opasnost od hakiranja

Rekli su da se ne prihvaćaju nikakvi pokloni, a da se posebno paze bilo kakvih elektroničkih uređaja, poput memory stickova i punjača mobitela koje bi im Kinezi mogli ponuditi.

Britanska se vlada brine kako bi Kinezi mogli iskoristiti ovaj sastanak kako bi ukrali tajne od britanskih službenika, ili bi pokušali instalirati špijunske programe na njihove elektroničke uređaje.

Svi članovi pratnje premijerke May dobili su privremene email adrese i mobilne telefone kako bi se što bolje zaštitili od potencijalnih kineskih hakera. Pretpostavlja se kako će sobe koje će koristiti sreane delegacije tijekom samita biti ozvučene.

"Rečeno nam je da, ako nam je neugodna pomisao da nas drugi vide gole, trebali bi se presvlačiti pod plahtama", izvor iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova je izjavio medijima.

Kineski špijuni već ranije koristili seks

Već postoji presedan da su kineske ljepotice korištene za dobivanje informacija. Tako je 2008. godine službenik britanske vlade, koji je bio u pratnji ondašnjeg premijera Browna, sreo lijepu Kineskinju.

Službenik je doveo kinesku špijunku u svoju hotelsku sobu, ali kada se probudio otkrio je kako su nestali njegov Blackberry, kao i dokumenti iz aktovke.

Nisu ni Britanci ništa bolji

Dokumenti koje je objavio žviždač iz američke agencije NSA Edward Snowden 2014. otkrivaju kako su i Britanci koristili iste takve 'prljave trikove' na koje upozoravaju sadašnju delegaciju u Hangzhou.

Snowden je otkrio kako je britanska obavještajna služba koristila seks kako bi iskoristila strane agente, hakere i osobe osumnjičene za terorizam.

Kasnije te iste godine procurio je dokument britanskog Ministarstva obrane u kojem su se spominjale detaljne instrukcije britanskim službenicima da će ruska obavještajna služba, FSB, možda pokušati kompromitirati ili ucijeniti strane agente "informacjama o bračnoj nevjeri ili seksualnim aktivnostima koje bi meta željela sakriti".

Kineske obavještajne službe, s druge strane, imaju "ogroman i nezasitan apetit" za bilo kakvim podacima, a navodno isto koriste razne ucjene.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali