SOČNO, A OPASNO

LIJEČNICI RIJEŠILI ZAGONETKU: Misteriozna bolest ubijala je stotine djece jer su jela ovo slatko voće

Godinama je tajanstvena bolest pogađala djecu iz siromašnih dijelova Muzzafarpura, grada u Indiji, a sredinom prošle godine stotine ih je primljeno u bolnice sa strahovitim grčevima i oteklinama na mozgu.

Prošlog ljeta više od polovice hospitalizirane djece je umrlo od zagonetne bolesti. No, kako piše portal iflscience, znanstvenici su sada uspjeli utvrditi uzrok bolesti koja je odnijela mnoge živote.

Stradavala djeca koja su brala liči

Razlog su, kažu, otkrili u pretjeranoj konzumaciji ličija, suptropskog voća poznatog još i po nazivu azijska trešnja. Regija Muzzafarpur najveći je uzgajač ličija u Indiji i naziva se još i “Kraljevstvom ličija”. Utvrđeno je da se bolest koja je pokosila djecu poklopila sa sezonom berbe tog voća čime se uglavnom bave najsiromašniji stanovnici tog područja, a nerijetko i sama djeca.

Ako nije dovoljno zreo, plod ličija proizvodi veliku količinu otrovnog hipoglicina koji dovodi do hipoglikemije, odnosno opasnog stanja niske razine šećera u krvi. To objašnjava zašto su djeca imala napade i padala u nesvijest.

DELICIJE KOJE VAS MOGU UBITI: Ovo je 17 najotrovnijih specijaliteta

INDIA-ECONOMY-AGRICULTURE-LYCHEE

Voće koje je otrovno ako je nezrelo

Zbog velikog broja umrle djece u pomoć su pozvani i američki stručnjaci iz Nacionalnog centra za kontrolu bolesti koji su ovoga tjedna objavili rezultate svojih nalaza u časopisu The Lancet. Oni su slučaj iz Indije povezali sa sličnim slučajevima koji su se događali na Karibima gdje su djeca umirala s identičnim simptomima.

No,  česte smrti djece na Karibima nisu bile izazvane konzumacijom ličija nego drugog voća pod nazivom ackee koji također sadrži hipoglicin i otrovan je ako se konzumira prije nego što sazri.

 

Povratak na Net.hr