NOVAČILI I OBUČAVALI / Kosovo srpsku Civilnu zaštitu i Sjevernu brigadu proglasilo terorističkim organizacijama

Image
Foto: Profimedia

Kažu da su dvije skupine novačile i obučavale članove kako koristiti oružje i izvoditi druge borbene metode u vojnim bazama u Srbiji kako bi izvršile napade na lokalne i međunarodne institucije na Kosovu

29.6.2023.
17:00
Profimedia
VOYO logo

Kosovska vlada označila je u četvrtak dvije srpske skupine terorističkim organizacijama, u potezu koji bi mogao potaknuti daljnje napetosti na nestabilnom sjeveru zemlje koji je doživio najgore etničko nasilje od proglašenja neovisnosti 2008. godine.

Premijer Albin Kurti rekao je na sjednici kabineta da skupine Civilna zaštita i Sjeverna brigada predstavljaju visoku razinu "prijetnje i opasnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su dvije skupine "novačile i obučavale članove kako koristiti oružje i izvoditi druge borbene metode u vojnim bazama u Srbiji kako bi izvršile napade na lokalne i međunarodne institucije na Kosovu".

Srbi, koji čine većinu na sjeveru Kosova, kažu da je Civilna zaštita raspuštena 2015. kada su Srbi pristali ući u kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe i prvi put sudjelovali na lokalnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavio ministar /

Kosovska vlada zabranila ulazak srpske robe na Kosovo

Image
objavio ministar /

Kosovska vlada zabranila ulazak srpske robe na Kosovo

Nije jasno koga Sjeverna brigada predstavlja, kada je osnovana i kako djeluje. Prošle godine grafiti s potpisom skupine pojavili su se na ulicama na sjeveru.

Iz Beograda nije bilo odmah reakcije. Jedini srpski ministar u Kurtijevoj vladi Nenad Rašić glasao je protiv te odluke i zatražio od vlade da je preispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako praktični učinak proglašenja nije odmah jasan, mogao bi pokrenuti nova uhićenja kosovske policije, što bi dodatno podiglo političku temperaturu u tom području.

Prošlog studenog kosovski Srbi na sjeveru dali su otkaz na svim državnim poslovima, uključujući vladu, policiju, pravosuđe i druga tijela. Proteklih tjedana Kosovo je doživjelo najgore etničke napetosti otkako je proglasilo neovisnost od Srbije 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje je izbilo krajem svibnja pošto su gradonačelnici, etnički Albanci, preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora na kojima je odaziv bio samo 3,5 posto budući da su Srbi bojkotirali glasanje.

Oko 30 vojnika mirovnih snaga NATO-a koji su branili tri gradske vijećnice na sjevernom Kosovu ozlijeđeno je u sukobima sa srpskim prosvjednicima potkraj svibnja. Pedeset dva prosvjednika su ranjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni podupiratelji Kosova, Sjedinjene Države i Europska unija, pozvali su premijera Albina Kurtija da povuče gradonačelnike i ukloni specijalnu policiju korištenu za njihovo postavljanje ili će se suočiti s posljedicama.

POGLEDAJTE VIDEO: Što se to kuha na Kosovu, i kako to pomaže Aleksandru Vučiću? Direkt u Zvečanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo