ŽESTOKE KRITIKE ZNANSTVENIKA, POLITIČARA I AKTIVISTA: / 'Izvori pandemije nalaze se u zataškavanju vlasti u Wuhanu'

Pozivajući se na iskaze brojnih liječnika, znanstvenika i novinara, koji se ne uklapaju u partijski narativ, autori tvrde da je ušutkavanje zviždača, poput dr.

14.4.2020.
14:01
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od stotinu političara, znanstvenika i aktivista iz Europe, Australije i SAD-a potpisalo je otvoreno pismo kojim se kritizira Kineska komunistička partija zbog zataškavanja razmjera epidemije koronavirusa u Wuhanu.

Potpisnici pisma, objavljenog u utorak u Hong Kong Free Pressu, ukazali su na kulturu straha, zbog koje su zataškavane ključne informacije za borbu protiv koronavirusa.

Osudili zataškavanje informacija

U pismu, koje su potpisali zastupnici parlamenata, članovi think-thankova i sveučilišni profesori, navodi se da se "izvori pandemije nalaze u zataškavanju komunističkih vlasti u Wuhanu, u pokrajini Hubei", što je "pod utjecajem Kineske komunističke partije i Svjetske zdravstvene organizacije" u prvi tren umanjilo značaj virusa.

Pozivajući se na iskaze brojnih liječnika, znanstvenika i novinara, koji se ne uklapaju u partijski narativ, autori tvrde da je ušutkavanje zviždača, poput dr. Li Wenlianga, koji je umro od koronavirusa, izravno pridonijelo širenju epidemije.

Bolna istina

"Globalna pandemija prisiljava nas da se suočimo s bolnom istitnom: politiziranjem svih aspekata života, uključujući zdravlje ljudi, dugotrajna autokratska jednostranačka vlast u Narodnoj Republici Kini ugrozila je svakoga", stoji u pismu.

Potpisnici su pohvalili pojedince koji su kritizirali komunističku partiju, uključujući i neke novinare, od kojih su su neki nestali ili se nalaze u kućnom pritvoru.

Početkom travnja je preko sto kineskih znanstvenika potpisalo otvoreno pismo namijenjeno "brojnim kritičkim glasovima koji politiziraju pandemiju covida-19".

Znanstvenici bliski kineskim vlastima tvrde da je točan izvor širenja virusa "nevažan" te da je fokusiranje na podrijetlo covida-19 "upiranje prstom i politiziranje".

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali