KAKO BI TRUMP MOGAO, NI NE ZNAJUĆI, PROUZROČITI NOVI SUKOB NA BALKANU: / 'Ako ga Putin zatraži uslugu, moglo bi se svašta dogoditi'

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, ovog će tjedna u Bruxellesu ugostiti premijere Srbije i Kosova.

23.1.2017.
20:56
AFP, IVAN SEKRETAREV
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ima nešto u toj nemogućnosti Srba i Kosovara da žive zajedno. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Kosovo 'kolijevka Srbije', što je isto kao da je rekao: 'Normandija je kolijevka Engleske' jer su se tamo odvijale srednjovjekovne bitke Engleza i Francuza, piše The Independent.

Novi vlak podgrijava sukob

Najnovija iskra sukoba je novi vlak koji bi trebao povezivati Srbiju i Kosovo. Umjesto da se to iskoristi kao trenutak za pomirbu, po ruskom su vlaku ispisani veliki slogani 'Kosovo je Srbija' na 21 jeziku, a unutra su plakati srpskih pravoslavnih svetaca i heroja.

Sve izgleda kao šaljivi strip, osim što je to za srpske nacionaliste smrtno ozbiljna provokacija. Kako se kod njih približavaju predsjednički izbori (održat će se u travnju), ovo je dobar način prikupljanja glasova birača, kreirajući još jedan umjetni sukob s Kosovom.

Vučić je dvije godine mlađi od predsjednika Kosova Hashima Thachija, a dovoljno daleko od doba Miloševićeve generacije. Ipak, čini se gotovo nemogućim konačno uspostaviti mir s Kosovom, čak i nakon što je 900 tisuća Kosovara prešlo granice i otišlo u drugu državu.

Srbija računa na Trumpa i Rusiju

Srbija ostaje bliska pravoslavnim vjernicima u Rusiji i nadaju se da će američki predsjednik Donald Trump, također blizak Rusiji, pomoći Srbiji u borbi protiv ostatka regije. S druge strane, Trump možda zna nešto o Balkanu, s obzirom na to da je njegova supruga Melania živjela u Sloveniji kad je počeo rat.

Sigurno je da Kremlj često podržava beskrajna kršenja UN-ovih granica - u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini, i podupire Beograd u pokušajima separatizma na Kosovu i u Bosni.

No nije za sve kriva Srbija. Jak nacionalistički identitet postoji i na Kosovu - 'Vetevendosje - samoopredjeljenje'. Pokret optužuje Thacija i trenutačnog premijera Isu Mustafu za izdaju Kosova zbog granice sa Crnom Gorom.

Kosovski nacionalisti bacali su dimne bombe na parlament i organizirali prosvjede na granici s nasiljem, a koristili su vrlo sličnu retoriku kao onu srpskih nacionalista.

Kad je vlada Kosova obznanila da neće dopustiti da vlak na kojem stoji da je Kosovo Srbija uđe na njihov teritorij, ruski je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potpalio vatru rekavši da je novi oružani sukob u regiji na pomolu.

Rizik od novog sukoba na Balkanu

Nije sigurno zna li američki predsjednik Trump išta o Kosovu, iako su mnogi republikanci koji su se u Washingtonu prije inauguracije sastali s Thacijem zagovaratelji Kosova i bliski američko-albanskoj dijaspori.

No ako Putin Trumpa zatraži uslugu kada je riječ o podršci Srbiji, postoji rizik od novog sukoba na zapadnom Balkanu.

Može li Federica Mogherini tu nešto učiniti? Europska banka za obnovu i razvoj ulaže 9,5 milijardi eura u zapadni Balkan, a njen predsjednik sir Suma Chakrabarti kaže da će se jednog dana ponovno otvoriti zatvorene tvornice, a kraj njih će biti pokrenuta nova postrojenja.

No na Kosovu neće zaista ništa zaživjeti dok ne dođe do pomirbe i međusobnog priznanja između Srba i Kosovara, kao i između svih ostalih nacija u regiji, piše The Independent.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali