Play ponuda

JOSIP BROZ TITO POPUT BATMANA: / Kod Sarajeva je izgradio tajne tunele za koje gotovo nitko nije znao. Protežu se kilometrima...

Image
Foto: D.S/Klix.ba/Profimedia

Tito je nakon Drugog svjetskog rata naredio izgradnju tajnih tunela kod Sarajeva

28.10.2019.
11:23
D.S/Klix.ba/Profimedia
Play ponuda

U blizini Sarajeva postoji sustav tajnih tunela koji je navodno napravljen nakon Drugog svjetskog rata. Dugi su kilometrima i prolaze kroz brdo, a velikim dijelom postojanja skrivani su od ljudi. Kako piše portal Klix, funkcionirali su kao vojne baze, nekada su bili skriveni vojarnom i betonskim stupovima, a čuvali su ih i vojnici.

Pedesetih godina prošlog stoljeća vojnici Josipa Broza Tita iz udaljenih dijelova Srbije, Makedonije i Slovenije kopali su vojni tunel koji je trebao osigurati sigurnost i komunikaciju uslijed neočekivanih napada. Iznad Židovskog groblja u Sarajevu pod Debelim brdom nalazi se tunel za koji se pretpostavlja da je napravljen nakon Drugog svjetskog rata za slučaj vojnih napada i prirodnih katastrofa.

Koristili ga srpski vojnici tijekom rata

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. koristili su ga srpski vojnici, a nakon rata unutrašnjost tunela je uništena. O njemu Sarajlije nemaju puno informacija, a ni na internetu se ne može naći mnogo toga. Na ovom mjestu postojala je i vojarna Bosut. Dokument Ministarstva obrane iz 2013. godine bilježi podatak o postojanju ovog objekta, izgrađenog u brdu, navodivši ga pod nazivom "radio-relejno čvorište Bosut Sarajevo".

Sustavu tunela izgrađenih unutar Debelog brda ne može se lako pristupiti. Građeni su od betona, armature, lima i katrana te se prostiru kilometrima i izlaze na vrh brda. Postoje tri ulaza, no hodnici i ulazi su teško prohodni.

Iznad Sarajeva postoje tri vojna tunela, na Trebeviću, ispod Sunnylanda i ovaj u Debelom brdu iznad židovskog groblja. Trebević je planina vulkanskog podrijetla, nije sasvim formirana, zbog čega je bilo nešto lakše iskopati tunele. Tu nije sigurno hodati sam, bez odgovarajuće opreme i poznavanja unutrašnjosti jer postoji mnogo krakova tunela. Neki izlazi su neprohodni, a nema ni telefonskog signala.

Tajno Titovo sklonište

Nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini unutrašnja konstrukcija od željeza je uništena i odnesena, betonske ploče na podu su izvaljene, a kabeli ispod njih iščupani. Na stotinjak metara u unutrašnjosti brda novinari Klixa su pronašli ručnu bombu, nekoliko kostiju i različite natpise. U jednoj od prostorija bile su tehničke knjižice uređaja u tunelu poput knjižice za ventilaciju i protupožarni aparat iz 1969. godine.

Jedan od mještana ispričao je za Klix da su tuneli izgrađeni nakon Drugog svjetskog rata, a pretpostavlja se da su jedno od Titovih tajnih skloništa koja su izgrađena po bivšoj Jugoslaviji. Tvrdi da je lokacija prije devedesetih godina i rata bila ograđena betonskim stupovima te da ju je čuvala vojska. Ostaci betonskih stupova potpuno su obrasli.

Velika investicija

U izgradnju ovih tunela uložen je ogroman novac. Oskudni pismeni i usmeni dokazi govore u prilog tome da su građeni za vrijeme Josipa Broza Tita. Pretpostavlja se da su bili jedan od 26 podzemnih objekata JNA (od kojih je šest u BiH) čiju je gradnju osobno naredio Tito u strahu od vojnih napada.

Procjenjuje se kako je njihova gradnja koštala 90 milijardi dolara, a neki od takvih objekata nalaze se kod Konjica, u Han Pijesku i Bihaću, piše Klix.

Play ponuda
Play ponuda