NATO POKAZUJE MIŠIĆE / Stoltenberg: 'Razgovaramo o stavljanju nuklearnog oružja u stanje pripravnosti'

Image
Foto: Profimedia

'Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko nuklearnih bojnih glava bi trebalo biti stavljeno u funkciju', kaže Jens Stoltenberg

17.6.2024.
9:39
Profimedia
VOYO logo

NATO razgovora o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je šef saveza u ponedjeljak.

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko nuklearnih bojnih glava bi trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konzultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo", rekao je za novine. "Transparentnost pomaže prenijeti izravnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez".

"Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearan savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoltenberg je prošlog tjedna rekao da je nuklearno oružje "konačno sigurnosno jamstvo" NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Putin prijeti nuklearnim oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove europske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Europi ima raspoređene nuklearne bombe.

Nuklearne sile sve više razvijaju svoje arsenale u trenutku dok se geopolitička situacija pogoršava, navodi se u izvješću Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), a prenosi Tass.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Devet nuklearnih država - Sjedinjene Države, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Demokratska Narodna Republika Koreja (Sjeverna Koreja) i Izrael - nastavilo je modernizirati svoje nuklearne arsenale, a nekoliko je 2023. godine rasporedilo oružane sustave koji su su naoružani nuklearnim oružjem ili mogu nositi nuklearno oružje", stoji u izvješću.

Jedan od ključnih nalaza SIPRI-ja je da se broj i vrste oružja povećavaju kako se zemlje sve više oslanjaju na nuklearno odvraćanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju 2024. u svijetu je bilo oko 12.121 nuklearnih bojevih glava, od kojih je 9.585 bilo u pripravnosti. Prema izvješću, na projektile ili zrakoplove bile su raspoređene 3.904, što je povećanje od 60 % u odnosu na procjene za prethodni siječanj. Oko 2.100 raspoređenih bojevih glava bilo je u stanju pripravnosti na balističkim projektilima. Prema istraživačkom institutu, gotovo sve bojeve glave pripadale su Rusiji ili Sjedinjenim Državama, no vjeruje se da je Kina neke od njih po prvi put stavila u stanje visoke pripravnosti.

Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja, zauzvrat, traže način da stave više bojevih glava na balističke projektile. Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Rusija, Sjedinjene Države i Francuska već imaju takve sposobnosti, navodi institut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo