suradnja tajnih službi

JEDINSTVENI U BORBI PROTIV IS-A, ALI…: Francuska sklonija surađivati s Putinom nego s Obamom?

Predsjednici SAD-a i Francuske, Barack Obama i Francois Hollande, obznanili su u utorak jedinstvo u borbi protiv Islamske države (IS) koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu, ali nesuglasice s Moskvom oko Sirije veliku “koaliciju” kojoj se nada francuski predsjednik čine teško ostvarivom.

“Svi smo Francuzi”, rekao je na francuskom američki predsjednik na konferenciji za tisak u Bijeloj kući na kojoj nije došlo do neke specifične objave već su se oba čelnika tek založila za intenziviranje razmjene podataka obavještajnih službi.

Tursko rušenja aviona zakompliciralo stvar

Prvo putovanje u inozemstvo Francoisa Hollandea nakon napada u Parizu 13. studenoga pokazalo je koliko je teško učiniti pomak u sirijskom pitanju.

Teško pitanje oko toga koje bi mjesto predsjedniku Bašaru al-Asadu trebalo pripasti u eventualnoj političkoj tranziciji ostaje neodgovoreno. “Vjerojatno smo skloniji surađivati s Putinom nego Obamom u ovom stadiju”, rekao je jedan francuski diplomatski izvor.

Diplomatski maraton u koji je krenuo francuski predsjednik radi boljeg usklađivanja borbe protiv IS-a mogao bi biti doveden u pitanje padom ruskog borbenog zrakoplova koji je u utorak na sirijskoj granici srušila Turska, zemlja članica NATO-a.

Taj je incident, najteži od početka ruskog angažmana na strani Bašara al-Asada, izazvao bijes Vladimira Putina koji je osudio zabijanje “noža u leđa terorističkih suučesnika“.

Poziv Rusiji da preispita podršku al Assadu

Obama i Hollande jednoglasno su pozvali na izbjegavanje “eskalacije”. U telefonskom razgovoru s Obamom turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan složio se oko “važnosti suzbijanja napetosti”.

Hollande, koji se treba sastati s Putinom u četvrtak, pozvao ga je da preispita podršku Bašaru al-Asadu jer za njega “nema mjesta” u političkoj tranziciji.

Dok ne bude “strateške promjene” po tom pitanju kod Putina, suradnja će biti “vrlo teška”, jasno je upozorio Obama.

“Ako je njihov prioritet napadati umjerenu oporbu koja bi mogla tvoriti buduću sirijsku vladu, Rusija neće imati podršku naše koalicije”, objasnio je on.

Povratak na Net.hr