SAD vs. RUSIJA

JE LI SVIJET NA RUBU NUKLEARNOG RATA? Američki sustav uzbunjivanja podigao je razinu opasnosti…

Svijet je na rubu nuklearnog rata na kakvom nije bio još od Kubanske krize na vrhuncu Hladnog rata. Tako barem tvrde tabloidi, a istu retoriku sve češće preuzimaju i mainstream mediji, dok osjećaj straha potpiruju i analitički sustavi poput američkog DEFCON-a.

A DEFCON, sustav uzbunjivanja američke vojske, koji procjenjuje trenutačnu opasnost od nukleranog rata, tu je opasnost ovih dana podigao na razinu 3 (od mogućih 5) i to na temelju prošlotjednih zbivanja. DEFCON procjenjuje da SAD-u trenutačno ne prijeti izravna opasnost, ali da je situacija nestabilna i može se promijeniti u svakom trenutku.

RUSIJA RAZMJESTILA NUKLEARNE PROJEKTILE U SRCU EUROPE! Njemački šef diplomacije: ‘Ovo je opasnije od Hladnog rata’

“Ovo nije hladni rat nego otvoreni sukob”

Prema analizi DEFCON-a, odnosi između Rusije i SAD-a izuzetno su neizvjesni i svojom dinamikom podsjećaju na vrijeme Kubanske krize 1962. godine kada su dvije velesile bile na rubu nuklearnog rata.

Pritom DEFCON citira CNN koji tvrdi da ovo nije “ni novi hladni rat, ni situacija koja izaziva jezu, nego gotovo otvoreni sukob”. Navodi se i bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov koji je ovih dana izjavio da je svijet došao do opasne točke.

Naznake sukoba velikih razmjera mogu se, prema DEFCON-u, vidjeti u gotovo svim geopolitičkim žarištima: u Siriji, Jemenu, Ukrajini, na Filipinima… pri čemu je Sirija najopasniji okidač.

Ističe se kako su prošloga tjedna Sjedinjene Države optužile Rusiju za cybernapade i miješanje u američku predsjedničku kampanju, kao i to da SAD i Velika Britanija razmatraju uvođenje dodatnih sankcija Rusiji zbog njena angažmana u Siriji.

‘IZMIŠLJOTINA BRITANSKIH TABLOIDA!’: Rusija negira pripreme za Treći svjetski rat

Vladimir Putin i Barack Obama

“Situacija bi mogla izmaći kontroli…”

Nadalje, DEFCON u svojoj analizi kojom tumači podizanje razine nuklearne opasnosti navodi kako su jemenski pobunjenici, Huti, prošloga tjedna u dva navrata ispalili projektile na američki razarač Mason koji je u Adenskom zaljevu. Pentagon je na to uzvratio raketnim napadom na radarske postaje u Jemenu. Istodobno je Iran poslao flotu ratnih brodova u to područje, a ondje je upućen i američki nosač zrakoplova Eisenhower.

Diplomatski odnosi su napeti, a vojne prijetnje stižu s obiju strana. Ruski su mediji prenijeli poziv građanima da se pripreme za nuklearni rat. U Rusiji su nedavno provedene akcije civilne zaštite i provjere atomskih skloništa ispod vladinih zgrada i u stambenim objektima. Sve to upućuje na vrlo osjetljivu situaciju koja bi mogla izmaći kontroli, piše DEFCON uz preporuku američkim građanima da poduzmu potrebne mjere za slučaj nuklearnog rata.

PUTIN O LOŠIM ODNOSIMA S AMERIKOM: ‘Nije to počelo sa Sirijom nego s Jugoslavijom’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr