Play ponuda

VIDEO: / Janša i Milanović potpisali Memorandum u Mokricama

shimmer fallback

Zbog Europske unije događa se prekretnica u hrvatsko-slovenskim odnosima u Mokricama: Janša i Milanović okončali su desetljećima dug spor oko obeštećenja štediša Ljubljanske banke.

11.3.2013.
9:50
Play ponuda

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović otputovao je u Mokrice gdje se sastao s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom.

Po završetku sastanka, dvojica predsjednika vlada potpisali su Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije.

Janša je izrazio zadovoljstvo i kazao kako se veseli ulasku Hrvatske u EU te najavio pokretanje proces ratifikacije hrvatskog pretpristupnog ugovora budući da je riješeno "zadnje otvoreno pitanje na putu ratifikaciji".

"Slovenija se veseli sudjelovanje s prijateljskom susjednom Hrvatskom u Europskoj uniji", izjavio je slovenski premijer.

Kremšnite

"Ovo mjesto me podsjeća na djetinjstvo, rođen sam 20 kilometara odavde", kazao je Milanović, dodajući: "Debatirali smo gdje su bolje kremšnite - u Mokricama ili u Samoboru. Tada nisam sanjao da ću ovo raditi".

"G. Janša je rekao sve, a memorandum je dostupan već pet dana javnosti, kratak je i jasan, jednostavniji od sporazuma o arbitraži", rekao je.

"To je to", kazao je Milanović.

Žal zbog propuštenih milijardi

Janša je upitan može li izbor nove mandatarke vlade Slovenije odnosno pad Janšine vlade stati na put ovom dogovoru te je odgovorio da neće - "ni teoretski ni praktično".

"Slovenska vlada će potpis na memorandumu ratificirati u srijedu", naveo je slovenski premijer na odlasku.

"Žao mi je što Ljubljanska banka nije na hrvatskom tržištu već 20 godina", kazao je Milanović, dodajući: "Da je ovo riješeno tada, mogla je zaraditi milijarde".

Ne zna se kako će se zaustaviti sporovi

Milanovića su novinari upitali kojim će pravnim aktom vlada staviti u mirovanje tužbe pred hrvatskim sudovima.

"Jeste li pročitali memorandum?", pitao je i ustvrdio da je iz njega jasno da će država to učiniti svim raspoloživim kompetencijama.

"Kakav će točno pravni titulus imati, u ovom trenutku ne znamo, niti je to važno", kazao je Milanović.

Memorandum kojim je riješen dugogodišnji spor između Hrvatske i Slovenije o načinu obeštećenja zakinutih štediša Ljubljanske banke prošlog su četvrtka parafirali ministri vanjskih poslova dviju država. Iako premijer tvrdi da Hrvatska ni na koji način nije njime oštećena, činjenica je da je rješavanje sporova sukladno sukcesiji tražila upravo Slovenija.

Četiri elementa Memoranduma

Memorandum je baziran na četiri elementa: prvi je da se on isključivo odnosi na prenesenu štednju građana, zatim da se postupci pred sudovima u Hrvatskoj stavljaju u mirovanje, da su dvije zemlje suglasne da se rješenje nađe na temelju Ugovora o pitanjima sukcesije, a posljednji je da Slovenija pokreće proces ratifikacije koji bi trebao biti do kraja ožujka.

Štediše će od sad pa nadalje za svoja potraživanja moći žaliti Europskom sudu za ljudska prava.

Play ponuda
Play ponuda