OBLJETNICA GUŠENJA PROSVJEDA / Jake mjere sigurnosti u Kini, umirovljenici čuvaju stražu. 'Sjećanje na ovaj datum neće nestati...'

Image
Foto: Profimedia

U Hong Kongu policajci su pojačali mjere sigurnosti oko Viktorijina parka, gdje su se dugi niz godina stanovnici uz svijeće prisjećali više od tisuću mirnih prosvjednika ubijenih u gušenju prosvjeda 4. lipnja 1989. na trgu Tiananmen

4.6.2024.
7:17
Profimedia
VOYO logo

Jake snage sigurnosti ograničavaju pristup pekinškom trgu Tiananmenu u utorak, na 35. godišnjicu gušenja mirnih prosvjeda, policijski je nadzor pojačan i u Hong Kongu dok su se aktivisti na Tajvanu pripremili obilježiti ovaj datum uz bdjenje.

Kineski tenkovi ušli su na trg Tiananmen prije zore 4. lipnja 1989. kako bi ugušili višetjedne studentske i radničke prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetljećima nakon tog događaja, aktivisti za ljudska prava upozoravaju da su osnovni ciljevi prosvjednika - uključujući slobodan tisak i slobodu govora - ostali neostvareni, a 4. lipnja još je uvijek tabu tema u Kini.

Vladajuća Komunistička partija nikada nije objavila broj mrtvih, a aktivisti i svjedoci tvrde da se broj mrtvih mjeri tisućama. Tajvanski predsjednik Lai Ching-te izjavio je u utorak da "sjećanje na 4. lipnja neće nestati u bujici povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lai, koji je prošlog mjeseca inauguriran za čelnika demokratskog otoka koji Kina smatra svojim, dodao je da će Tajvan "slobodom odgovoriti na autoritarizam".

Image
POSJET PEKINGU /

Kineski predsjednik svečano dočekao Putina: 'Dobro došli, stari prijatelju'

Image
POSJET PEKINGU /

Kineski predsjednik svečano dočekao Putina: 'Dobro došli, stari prijatelju'

Umirovljenici čuvaju stražu

U Pekingu, na službenoj web stranici za Tiananmen toranj koji gleda na trg, prethodno je objavljena obavijest da će biti zatvoren cijeli dan 4. lipnja, te da oni koji su kupili ulaznice mogu dobiti povrat novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na društvenim je mrežama objavljeno da će izlaz stanice podzemne željeznice Tiananmen East biti zatvoren od 2. do 5. lipnja.

Male skupine volontera za "održavanje stabilnosti" - umirovljenika s crvenim trakama na ruci - od prošlog tjedna čuvaju stražu u četvrtima u središtu Pekinga. Stražari su postavljeni i na pješačke mostove, što je redovita praksa tijekom politički osjetljivih razdoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hong Kongu policajci su pojačali mjere sigurnosti oko Viktorijina parka, gdje su se dugi niz godina stanovnici uz svijeće prisjećali više od tisuću mirnih prosvjednika ubijenih u gušenju prosvjeda 4. lipnja 1989. na trgu Tiananmen. No otkad je Peking 2020. nametnuo Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti, vlasti su zabranile takva okupljanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Kinezi okružili Tajvan, krenule vojne vježbe: 'Ovo je kazna za separatistička djela'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo