Već danima na Zemlju pada raketa Long March 5B koja je lansirana 29. travnja s Hainana, otoka u Kini. Na sebi je nosila bespilotni modul Tianhe koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji, piše BBC.

Kinezi su, neočekivano izgubili nadzor nad raketom. Po našem vremenu, raketa je oko 00.30 sati ušla u atmosferu Zemlje. Kretanje rakete može se pratiti na stranici Space-Track. I stranice koje se bave praćenjem satelita prate letjelicu dugu 30 metara i tešku 21 tonu.

U petak je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin, rekao da će veći dio ostatka velike kineske rakete, za koju se očekuje da će se vratiti u atmosferu ovog vikenda, izgorjeti pri povratku i da je malo vjerojatno da uzrokuje bilo kakvu štetu.

Iz Pentagona su poručili da će se tek par sati ranije znati točna lokacija, a dok se to ne dogodi, na Space-Tracku će se redovito ažurirati lokacija rakete.

Nije prvi put da Kinezi gube raketu

Raketa bi mogla pasti između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru pa sve do Novog Zelanda na jugu i Čilea. Lloyd Austin, šef Pentagona, izjavio je da neće uništiti kinesku raketu koja se treba ovog vikenda nekontrolirano vratiti u atmosferu. Onime što je rekao, Austin je neizravno kritizirao Peking zbog gubitka kontrole nad raketom.

Inače, ovo nije prvi put da je Kina izgubila kontrolu nad svemirskom letjelicom kada se vraćala na zemlju. Svemirski laboratorij Tiangong-1 se u travnju 2018. raspao pri prolasku kroz atmosferu i to dvije godine nakon prestanka rada. Tada su vlasti u Kini poricale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

Što se tiče rakete Long March 5B, najvjerojatnije će pasti negdje u more.