IRANSKI ČUVARI REVOLUCIJE ZAUZELI BRITANSKI TANKER: / Stena Impero je dovučen do obale i predan vlastima, brodar ne može uspostaviti kontakt

Image
Foto: Profimedia, AFP

Čuvari revolucije danas su 'zaplijenili' britanski tanker Stena Impero koji se kretao Hormuškim tjesnacem

19.7.2019.
20:59
Profimedia, AFP
Play logo

Čuvari Iranske revolucije objavili su da su oteli britanski tanker Stena Impero, a kompanija je objavila da je brod bio u međunarodnim vodama i da ne može stupiti u kontakt s posadom broda kojemu su se približila manja plovila i helikopter pri prolasku kroz Hormuški tjesnac. Uprava grupe Northern Marine koja je dio švedske kompanije Stena AB rekla je da tanker plovi pod britanskom zastavom s 23 člana posade i da je bio u međunarodnim vodama.

"Naš brod Stena Impero napali su helikopter i manja neidentificirana plovila pri prolasku kroz Hormuški tjesan u međunarodnim vodama", ustvrdila je kompanija Stena Bulk u priopćenju. "Sada ne možemo stupiti u vezu s brodom koji ide sjeverno u smjeru Irana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski Čuvari revolucije priopćili su u petak navečer da su u Hormuškom tjesnacu "zaplijenili" britanski naftni tanker Stenu Impero. Britansko ministarstvo obrane objavilo je da pribavlja nove informacije, a neimenovani izvor je rekao da je sazvana sjednica britanskog odbora za izvanredna stanja. Ured premijerke Therese May odbio je komentar na upit agencije Reuters.

Image
GIBRALTAR ZAPLIJENIO IRANSKI SUPERTANKER: /

'Imamo razloga vjerovati da je Grace 1 prenosio pošiljku sirove nafte'

Image
GIBRALTAR ZAPLIJENIO IRANSKI SUPERTANKER: /

'Imamo razloga vjerovati da je Grace 1 prenosio pošiljku sirove nafte'

Produljeno zadržavanje iranskog broda

U priopćenju objavljenom na Sepahnewsu, mrežnoj stranici Čuvara revolucije, obrazložili su da su to učinili zbog "nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona", "na zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana". Stena Impero je "nakon zapljene dovučen do obale i predan je vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage", dodaju Čuvari, ideološka vojska Islamske Republike, u kratkom priopćenju. Objava o zapljeni slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1.

Odnosi između Irana i Zpaada pogoršali su se otkako su 4. srpnja britanske pomorske snage zaplijenile Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Europske unije. Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški tjesnac, no povukli su se suočeni s ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo